Clouds
21 Budapest
Dollár
353,11 Ft
Euró
384,30 Ft
Font
434,78 Ft
Bitcoin
27,406 $

Az olasz miniszterelnök sírva fogadta a migránshajó tragédiájának túlélőit

Brüsszel, 2023. február 10. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök sajtóértekezletet tart az EU-tagországok vezetõinek csúcsértékezete utáni napon, 2023. február 10-én, Brüsszelben. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Giorgia Meloni korábban elmondta, hogy kormánya tovább folytatja a harcot az emberkereskedők ellen.

A Palazzo Chigi palotában találkozott a hajótörést szenvedő bevándorlókkal és az áldozatok hozzátartozóival Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, aki nem tudta visszafojtani könnyeit a közös beszélgetések során.

Az egyik szír túlélő szerint a találkozó érzelemdús volt, mint mondta, az átélt nehézségekről is szó esett, amikor pedig a menekültek elmesélték megpróbáltatásaikat, a kormányfő könnyekben tört ki.

Olaszország folytatja migrációs politikáját

A február 26-án, Steccato di Cutro közelében bekövetkezett tragédiában 86 migráns vesztette életét, amely azután következett be, hogy a mintegy 180, főként Afganisztánból, Szíriából és Iránból származó bevándorlót szállító halászhajó a partok közelében zátonyra futott, majd elsüllyedt.

A hajókatasztrófát követően 80 embert mentettek ki a vízből, többeket azonban azóta sem találnak, legalább 20 ember holttestét még nem sikerült a felszínre hozni – írta meg az olasz ANSA hírügynökség.

Meloni korábban elmondta, hogy a tragédia nem tántorította el a kormányt a migrációs politikájától, céljuk pedig továbbra is az, hogy megtörjék a „harmadik évezred rabszolgaságát”, melyeket a csempészek bűnbandái működtetnek.