Clouds
21 Budapest
Dollár
367,84 Ft
Euró
394,58 Ft
Font
442,23 Ft
Bitcoin
22,993 $

Olasz cégtől vesz titkosszolgálati eszközöket a magyar honvédség

Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter érkezik az egységes alapkiképzést teljesítő önkéntes területvédelmi tartalékos állomány katonai eskütételére a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisán, Budapesten 2022. december 15-én. MTI/Kovács Tamás
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A magyar honvédség által kiírt közbeszerzést egy külföldi cég nyerte el, amelynek értelmében több mint 300 millió forintért szereznek be ilyen jellegű eszközöket hazánk számára.

Az Európai Uniós közbeszerzési tájékoztató alapján a Magyar Honvédség Parancsnoksága a „harcászati repülőképesség fejlesztése érdekében kriptó egységeket” vásárol, ami minden bizonnyal rejtjelező készülékek beszerzését jelenti.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

Az mfor.hu szerint a kriptográfiai rendszerek biztosítják, hogy a kommunikáció és az adatok megfejthetetlenek maradjanak a kívülállók számára, s ennek a hadviselésben mindig is kitüntetett szerepe volt.

A projekt „elektronikus hadviselési rendszerekkel és ellentevékenységekkel” kapcsolatos, a külföldi céggel megkötött szerződés értelmében pedig a honvédség 760 640 euróért (308,8 millió forintért) vásárol titkosszolgálati eszközöket Magyarországnak.

A kiírásra a római székhelyű Leonardo S.p.a. pályázata érkezett, amely egy olasz csúcstechnológiai vállalat, s főként az űrhajózási, védelmi és biztonsági iparágban tevékenykedik, illetve nemcsak a hazájában, hanem a nemzetközi piacon is aktív.

A cég régóta jó kapcsolatot ápol a magyar honvédséggel, 2021-ben például az AW-149-es helikoptere több napos tesztrepülésre érkezett hazánkba, emellett magyarországi fiókteleppel is rendelkeznek 2016 óta.