Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Nem kerül több Hitler-címkés bor a piacra, miután számos kritika ért egy olasz vállalatot

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 22. - 21:19

Elmondásuk szerint elegük lett már az ezzel kapcsolatos vitákból, valamint annak bizonygatásából, hogy a családból senki sem náci.

A La Repubblica című olasz napilap szerint több évnyi huzavona után egy olasz borász belátta, az lesz a legjobb, ha leállítja az olyan borok forgalmazását, amelyek címkéin Adolf Hitler és Benito Mussolini arcképei láthatók.

A Vini Lunardelli az ország északkeleti régiójában, Udine közelében található, amely az 1995-ben piacra dobott, történelmi portrékkal díszített borosüvegeiről híres, többek között Joszif Sztálin, Francisco Franco és Heinrich Himmler képeivel.

A „történelmi” borok ilyen jellegű képekkel való díszítése azonban számos kritikával, panasszal és vitával járt, végül pedig egy elég negatív nemzetközi médiavisszhangot szült, így a vállalat arra jutott, hogy 2023-tól teljesen új címkékkel látja el az üvegeket.

A döntés azzal is összhangban áll, hogy a 80 éves Vini fiára, Andreára hagyja a borászatot, aki elmondta, a családnak rettentően elege lett már a címkékkel kapcsolatos vitákból, valamint annak bizonygatásából, hogy ők nem nácik, ezért lett szükség a változtatásra – írta a Wanted in Rome.

A Vice szerint a borok több mint 50 olaszországi üzletben megtalálhatók, s bár a pincészet honlapján kiemelik, hogy tagadnak mindenféle politikai propagandát, azonban fennáll a kockázat, hogy a vásárlók személyre szabhatják a gyűjthető palackok címkéit akár nyíltán náci szlogenekkel is.

A Lunardelli birtokról évente 20 ezer palack bor fogy el a piacon, amelyek közül mintegy 12 ezret „a Hitlerből”, valamint közel hatezret „a Mussoliniből” vásárolnak, az viszont egyelőre kérdéses, milyen címkékekkel helyettesítik majd a „történelmi” vonalból származó címkéket.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.