Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
370,04 Ft
Euró
394,29 Ft
Font
457,73 Ft
Bitcoin
64,275 $

Katasztrofális méretű halpusztulást okozott a szennyezés a Duna mellékfolyóján

Az elmúlt napok viharai miatt egy biogázállomás fermentációs hulladéka ömlött a Garamba, a Duna szlovákiai mellékfolyójába, ennek következtében pedig rengeteg hal elpusztult, köztük veszélyeztetett példányok is.

Fotó: Unsplash/Ruckel Dániel
Greenbox

Kornis Vivien

Szerkesztő

A szlovákiai Bezeréte település mellett horgászók jelentették, hogy zavaros a víz, nem áttetsző, bűzlik, és rengeteg elpusztult hal tűnt fel a folyóban, a horgászszövetség pedig haladéktalanul értesítette a hatóságokat. 

Mint kiderült, az ökológiai katasztrófát a vihar miatt kidőlt fa okozta, mely egy fermentációs hulladékot tároló zsákszerű tartályra zuhant. A tartály megsérült, az esőzések pedig mintegy 400 köbméter hulladékot mostak a közeli patakba, ahonnan szennyezés a Garamba ömlött – írja a Napi.hu a Ma7sk-ra hivatkozva.  Soron kívül Kizuhant az ötödik emeletről egy kisgyermek Csepelen

Bezeréta környékén egy körülbelül egy kilométeres szakaszon mintegy 600 kilogramm haltetemet emeltek ki a Garam vizéből, de Garamszentkeresztnél is halpusztulást észleltek a folyóban. 

Szendőfi Balázs természetfilmes Facebook-bejegyzésében azt írja, hogy hétfő esti információi szerint az első nap 25 halfaj 4100 példányának elpusztult tetemét emelték ki a vízből, összesen 1,9 tonnát. Ez ráadásul nem tartalmazza a kisebb halakat, mint a csík- és küllőfélék, valamint az ingolák, hiszen azok tetemeit nehezebb begyűjteni. 

A világszinten veszélyeztetettként nyilvántartott dunai galóca számos példányának tetemét szintén kiemelték a vízből. A halfaj Európa legnagyobbra növő pisztránféléjének számít, és  hazánkban is fokozottan védett – természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

A Garam Esztergommal szemben torkollik a Dunába, és a szennyezés körülbelül 90-100 kilométerre már megjelent a folyótól.

Folytatódik az árcsökkentés a Lidl-nél, újabb 60 termék árát vitték lejjebb tartósan

Az áruházlánc már több mint 600 termék árát csökkentette az árcsökkentési programja keretében, amihez április elejétől újabb 60 árucikk csatlakozott.