Sokan hatalmasat fognak csalódni nyugdíjemeléskor

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. április 30. - 01:44

Nem igazán járnak majd jól azok az idősek, akik az átlagos nyugdíjnál kevesebbet kapnak.

Idén az 5 százalékos emelést követően az átlagnyugdíj 165 510 forintra nőtt, erre jön rá júliusban a 3,9 százalékos kiegészítés, ami havi szinten 6 455 forintos pluszt jelent az érintetteknek – olvasható az Mfor beszámolójában.

Mivel visszamenőleges hatályú a kiegészítés, a gyakorlatban a jogosultak az első hat havi elmaradást is meg fogják kapni a hetedik havi korrekció mellett, tehát az átlagnyugdíj szintjén valamivel több mint 45 ezer forint plusz érkezik majd a nyugdíjasokhoz.

Habár a havi 6 455 forint nem tekinthető túl nagy összegnek, sokak még ennyi sem fognak kézhez kapni. A Magyar Államkincstár legutóbbi, tavaly nyári adatai alapján a nyugdíjasoknak több mint 50 százaléka az átlagnál is kevesebb havi juttatásban részesül.

100 ezer forint körüli ellátás esetén már csak havi 4 095 forintot fog jelenteni a kiegészítés, a legalacsonyabb, 50 ezer forintnál kevesebb ellátások esetén pedig – a nyugdíj nagyságához mérten – maximum havi 2 047 forint érkezhet – figyelmeztet a lap.

Néhány tucat magyar nyugdíjas havi egymillió forintnál is több nyugdíjat kap, esetükben a korrekció havi közel 41 ezer forintot jelent meg – egy összegben júliusban 287 ezer forint utal majd nekik az államkincstár. A költségvetésnek is a nyugdíjak kiigazítása a hírportál becslése szerint éves szinten valamivel több mint 100 milliárd forint kiadást jelent.