Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,31 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,13 Ft
Bitcoin
62,252 $

Másképp számolnák a nyugdíjakat és az emelés mértékét is

A cél kétségkívül az, hogy az érintettek több nyugdíjat kapjanak.

Fotó: Depositphotos
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

A 24.hu beszámolója szerint az Országos Nyugdíjas Parlament (ONYP) idén is elkészítette javaslatát annak kapcsán, hogy milyen változásokat szeretnének látni juttatásukban a nyugdíjasok. Az idei javaslattal azt a célt tűzték ki, hogy a legkisebb nyugdíj is elegendő legyen egy szűkös megélhetésre.

A javaslatok között szerepel, hogy a közfinanszírozott állami nyugdíjkiadás minden évben érje el az adott év GDP-jének 12–13 százalékát, amit azzal indokolnak, hogy míg az EU 27 tagállamában átlagban a GDP 13,6 százaléka fordítódik nyugdíjkiadásra, addig Magyarországon a KSH adatai szerint 2022-ben ez mindössze 8 százalék volt. Soron kívül Tavaszias időben rendezik a téli Balaton-átúszást

A második javaslat szerint a nyugdíjra, ellátásokra, járadékokra és egyéb járandóságokra fordított összegnek az egy ellátottra jutó átlagos összegének kellene elérnie az adott év nettó átlagkereset 65–70 százalékát. Ennek kapcsán arra is felhívták a figyelmet, hogy míg 2008-ban a nettó átlagkereset 69,1 százalékát fizették ki nyugdíjra, addig 2022-ben ez az arány 54,5 százalékra csökkent.

A harmadik javaslat pedig arról szól, hogy a közfinanszírozott állami nyugdíjrendszerből csak az öregségi nyugdíjra és hátramaradottaknak fizessenek, és ne lehessen a legalacsonyabb saját jogú öregségi teljes nyugdíj összege kisebb, mint a tárgyévi öregségi nyugdíj átlagösszegének 60 százaléka.

Az Országos Nyugdíjas Parlament egy határozatban foglalta össze javaslatait, melyben egyebek mellett hangsúlyozta a nyugdíjasok érdekérvényesítésének fontosságát a nyugdíjrendszer átalakításában. Az elérhető adatok alapján jelenleg mintegy 74 ezer idős részesül 60 ezer forintnál kevesebb nyugdíjban, s közel 255 ezer olyan idős van, akik kevesebb, mint 100 ezer forintot kapnak.