Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
371,10 Ft
Euró
394,40 Ft
Font
462,15 Ft
Bitcoin
63,660 $

Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

2024-ben a nyugdíjelőleget végzéssel kell megállapítani határozat helyett, emellett egy új lehetőség is megnyílt.

Budapest, 2021. november 12. Parrag Zoltán egyesített kézbesítõ átadja a nyugdíjprémiumot Varga Viktornénak Budapesten 2021. november 12-én. MTI/Illyés Tibor
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Előzmény:

 

Molnárné Balogh Márta tb-szakértő hívta fel rá a figyelmet az ado.hun megjelent írásában, hogy a nyugdíjelőlegekre vonatkozó előírások változáson mennek keresztül 2024-ben. „Minden év elején a január 1-je és az év márciusában megjelenő valorizációs szorzószámok közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén nyugdíj előleg megállapítása történik a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámok közzétételéig.”

„Ettől az időszaktól függetlenül is szükség lehet előleg megállapítására, mivel a nyugdíjigény elbírálása iránti eljárás, amelynek során a nyugdíjjogosultság elismerése és a nyugdíj összegének kiszámítása is történik, sokszor nem egyszerű folyamat” – írja.

A jogszabály azon része nem változik, mely szerint „a tárgyévi valorizációs szorzószámok hiánya, adatok hiánya vagy egyéb ok miatt az igénybejelentéstől számított 30 napon belül nem határozható meg, akkor a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylő részére előleget kell megállapítani és folyósítani. A nyugellátás megállapításakor a nyugellátás összegébe a folyósított előleget be kell számítani.”

Viszont ami újdonság, az az, hogy 2024-től kezdve a nyugdíjelőleget az eddigiektől eltérően nem határozatként, hanem végzésként kell megállapítani, azonban ennek csak jogi vetületei vannak, „a nyugdíjelőleg szerepét, rendeltetését nem fogja befolyásolni” a szakértő szerint.

Van azonban egy új lehetőség is, mely azokat érinti, akiknél a nyugdíj igénylése elhúzódik, eszerint az új szabály szerint abban az esetben, ha az igényléstől számított négy hónapban nem bírálják el a kérelmet, az igénylő kérheti a nyugdíjelőleg összegének megváltoztatását. Ez magasabb nyugdíjelőleget eredményezhet. Amennyiben már folyósítottak az igénylőnek előleget, akkor fordítva is elsülhet a dolog, mert a nyugdíjelőleg megállapításakor a már korábban folyósított előleget is számolják.

Mbappé büszke arra, hogy kiütötték a Barcelonát a Bajnokok Ligájából

A PSG csatára nagyon is büszke arra, hogy kiejtették a Bajnokok Ligájából a Barcelonát kedd este idegenben.