Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

„A Nyugat először a náci Németország szörnyetegét hozta létre, most pedig Ukrajnában nevel egy újat”

Fotó: Aleksandar Vucic szerb és Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából tartandó katonai díszszemlén Moszkvában 2020. június 24-én. A parádét eredetileg május 9-én tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. MTI/EPA/AP/Pavel Golovkin
not image

Koós Alexandra

2022. július 3. - 14:33

A tisztviselő szerint az európaiak és az amerikaiak is hozzászoktak, hogy „másokat használjanak fel a munkára”.

A fehérorosz elnök, Alekszandr Lukasenko azt mondta, akárcsak a múlt században, a jelenlegi folyamatok mögött is ugyanaz a civilizált Nyugat-Európa áll, amely „először a náci Németország szörnyetegét hozta létre”.

Elmondása szerint a Nyugat azoknak a karjaiba vetette magát, „akiknek korábban a vesztét kívánta”, csak azért, hogy túléljen, most pedig a történelem megismétli önmagát, hiszen „Ukrajnában egy másik szörnyeteget nevelnek”.

A Belta hírügynökség szerint azt is állította, hogy a fehéroroszokat megpróbálják ellenségként bemutatni, emellett „az új nácizmus nemcsak felütötte a fejét, hanem teljes erővel fel is támadt”, amely a nyugati szomszédok „geopolitikai étvágyában” is megmutatkozik.

Lukasenko rámutatott, miszerint az európaiak és az amerikaiak is hozzászoktak, hogy „másokat használjanak fel a munkára”, később azonban „körbejárja majd őket a nácizmus”, amely Ukrajnából vagy bárhonnan máshonnan származik, s arra kényszeríti őket, hogy még brutálisabban harcoljanak.

Úgy véli, ebben az esetben keményebben kell majd küzdeniük, a saját otthonaikban és a földjeiken, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, amely „ádázabb lesz, mint ahogyan Oroszország harcol Ukrajnában” – írta a TASS.

„Ilyenkor mindig hajlamos vagyok megkérdezni, vajon tényleg elfelejtették, hogy milyen volt 8 évtizeddel ezelőtt? Pedig a szemtanúk még élnek, ráadásul sokat írtak róla, ezért azt tanácsolnám, hogy olvassák el” – mondta.