Folytatódik a nyomozás a szalmonellás Kinder csokik ügyében
A jelenlegi akció során dokumentumokat és számítógépes eszközöket foglaltak le, letartóztatásokra azonban nem került sor.
Folytatódik a nyomozás a szalmonella-járvány ügyében, ezért a hatóságok több Ferrero telephelyet is célba vettek. A hét folyamán hat belgiumi és luxemburgi létesítményt kutatták át, köztük az arloni gyárat, ahol minden valószínűség szerint a fertőzés történt.
A belga élelmiszerbiztonsági hivatal április elején leállította a termelést az üzemben, miután közel 450 szalmonellás megbetegedést regisztráltak több országban, azonban a tervek szerint újraindulhat a munka, ha minden részlet megfelel az előírásoknak.
A jelenlegi akció során dokumentumokat és számítógépes eszközöket foglaltak le, a luxemburgi ügyészség pedig megerősítette, hogy letartóztatásokra nem került sor – írta a Food Safety News.
Az év eleji Kinder csoki-botrányhoz köthető első esetet január 7-én jelentették az Egyesült Királyságban, majd a vizsgálatok és az egyéb ehhez köthető tevékenységek elvégzése után március 27-én értesítették a WHO-t.
Ezt követően a Ferrero megerősítette, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal, emellett fokozták az ellenőrzéseket és növelték a mintavételes vizsgálatok számát, majd a negatív szalmonella-tesztek után ismét forgalomba hozták a csokoládékat.
Korábban Nicolas Neykov, a cég franciaországi igazgatója a Le Parisiennek tett nyilatkozatában azt mondta, hogy összesen több mint 3 ezer tonna Kinder-terméket vontak vissza a piacról, ez a lépés pedig több tízmillió eurójába került a vállalatnak.
A Napi.hu beszámolója szerint a fertőzést feltehetőleg egy vajtartály szűrője okozta a belgiumi arloni üzemben, és fertőzött nyersanyagoktól, vagy emberektől származik.