Új információkat adott ki a rendőrség a nyíregyházi kisgyermek haláláról

Fotó: Unsplash/Max Fleischmann
Bűnügy

Takács Petra

Szerkesztő

Az ügyben érintett nő szabadlábon, semmi sem indokolja az őrizetbe vételét.

Evés közben félrenyelt, ettől fulladhatott meg az a kétéves kisfiú, akinek a holttestét szombaton találták meg nevelőszülei autójában Nyíregyházán – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI megkeresésére.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

Szilágyi László tájékoztatása szerint az ügyben segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette miatt hallgattak ki egy nőt – a gyerek nevelőanyját – , aki a vallomástételt megtagadta, de nem élt panasszal a nyomozó hatóság intézkedése ellen.

A nő szabadlábon védekezhet, mert nem merült fel olyan körülmény, ami indokolná az őrizetbe vételét vagy a letartóztatását – tette hozzá. Az ügyészségi szóvivő az előzményekről beszámoló közleményében azt írta, a gyámhatóság 2023. január 13-án vette nevelésbe a kétéves kisfiút és annak egyéves húgát, majd mindkét gyermeket a gyanúsítottnál, mint nevelőszülőnél helyezte el; a nevelt gyerekek így a nővel és férjével, valamint két közös kiskorú gyermekükkel éltek együtt egy nyíregyházi lakásban.

Búcsúlevél is készült

A nő április 12-én este megetette a kétéves kisfiút, aki evés közben félrenyelt, amitől megfulladt. A gyanúsított nem hívott orvosi segítséget és kórházba sem vitte el a gyermeket, ehelyett még aznap éjjel levitte a holttestet a ház előtt parkoló autójukhoz, a jármű csomagtartójába tette, az egyéves kislányt pedig beültette a gyermekülésbe. Ezután egy búcsúlevelet hátrahagyva elindult otthonról, majd két napig Nyíregyházán és környékén autózott – ismertette a szóvivő.

Az asszonyt szombat hajnalban találta meg a keresésükre indult férj és a nő apósa a város külterületén, onnan mentek el együtt a Nyíregyházi Rendőrkapitányságra. Az igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint a kisfiú halálát fulladás okozta, húgát a mentők megfigyelésre kórházba vitték, de vele kapcsolatban a jelenlegi adatok szerint nem merült fel olyan körülmény, hogy bűncselekmény áldozata lenne – közölte a szóvivő. Szilágyi László hozzátette, a nyomozás folyamatban van, szakértői vélemények beszerzése zajlik, tanúkihallgatásokat tartanak.

(MTI)