Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,896 $

Az NMHH összesen 13 millió forint bírságot szabott ki az RTL-re

10 milliót a Sztárbox erőszakos tartalmai miatt, 3 milliót Fekete Pákó megalázása miatt.

Fotó: NMHH
TV

Takács Petra

Szerkesztő

A „Sztárbox” erőszakos tartalmai miatt 10 millió forintos, Fekete Pákó megalázásáért pedig 3 millió forintos bírságot kapott az RTL – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel csütörtökön. Nem megfelelő korhatári kategóriába soroltan és nem megfelelő időpontban sugározta a „Sztárbox” november 5-i epizódját az RTL – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a január 30-i ülésén. A műsorszámot ugyanis az erőszakos jelenetek miatt 16 éven aluliaknak nem ajánlott jelöléssel kellett volna ellátni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lett volna közzétehető.

A csatorna emiatt tízmillió forintos bírságot kapott, emellett a jogsértés tényéről tájékoztató közleményt is közzé kell tennie. Eltört hüvelykujj, bokaszalag-szakadás, bordarepedés – a „Sztárbox” durvaságát jelzi, hogy már a felkészülés során is súlyos sérüléseket szereztek a ringbe szálló hírességek – olvasható a közleményben. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

A „Sztárbox” nem sport-, hanem szórakoztató show-műsor, amely hatásvadász módon, mintegy közvetítő közegként használta a résztvevőkre egyáltalán nem veszélytelen ökölvívást úgy, hogy a műsorszámban nem a sportág szabályai szerint folytatták le a mérkőzéseket – állapította meg a testület. A műsorszám gyermekkorú nézői akár azt a téves következtetést is levonhatták a látottakból, hogy a konfliktusok kezelésének elfogadott módja az agresszió – írták.

Két másik eljárás is folyamatban van a Sztárbox ellen

Az RTL az érintett epizódot a 12 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába soroltan tette közzé 19 óra 30 perctől. A médiatanács döntése értelmében azonban a műsorszámot a benne halmozottan előforduló erőszakos jelenetekre tekintettel a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lehetett volna műsorra tűzni.

A médiatanács további két eljárásban vizsgálja a Sztárbox különböző adásait, amelyekben később születik döntés – közölték. Az RTL-t egy másik műsorszáma miatt is elmarasztalta a testület: a „Reggeli” október 25-i adásában ugyanis Fekete Pákót alázták meg a műsorvezetők azzal, hogy a kamerák előtt „levizsgáztatták” állampolgári alapismeretekből.

Kigúnyolták Fekete Pákót, 3 milliójába került az RTL-nek

Közlésük szerint Fekete Pákó alappal számíthatott könnyed, barátságos hangvételű beszélgetésre, ehelyett a műsorvezetők olyan helyzetet teremtettek, amelyet nem tudott megfelelően kezelni. Ezzel a szituációval a műsorvezetők visszaéltek, vendégük hiányosságaira fókuszáltak, és gúnyolódtak rajta.

A médiatanács határozatában kiemeli: a médiaszolgáltató megvalósítja az emberi méltóság megsértését, amikor úgy mutat be egy szereplőt, hogy figyelmen kívül hagyja, illetve megsérti a társadalmi együttélés alapvető normáit – ebben az esetben a társadalmi integráció előmozdítását, a közösségi szolidaritást, az egymás iránti tiszteletet. A súlyos jogsértés miatt a médiatanács hárommillió forintos bírságot rótt ki az RTL-re, emellett a jogsértés tényéről tájékoztató közlemény közzétételére is kötelezte – közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

A Telexet is vizsgálatnak vetették alá

Bejelentésre vizsgált a kiskorúak védelme szempontjából a médiatanács egy, december 15-én megjelent Telex-cikket, amely egy beágyazott videót is tartalmazott „Osváth Zsolt bemutatta a melegesküvőjéről készült videóját, erre a YouTube vizsgálni kezdte” címmel. Ebben Osváth Zsolt és párja, Patrik, élettársi kapcsolatuk hivatalos bejegyzését ünneplik, a cikk pedig arról tudósít, hogy a videoplatform-szolgáltató olvasói bejelentések nyomán belső vizsgálatnak vetette alá a felvételt, és amíg ez le nem zárul, nem sorolja a videót az ajánlott tartalmak közé.

A közlemény kitér arra, hogy a médiatartalom-szolgáltatók szerkesztői felelőssége a beágyazott videókra is kiterjed, tehát azok az internetes sajtótermékben megjelent cikkek részének tekinthetők. A sajtótermékekre vonatkozó gyermekvédelmi szabályok szerint pedig, ha egy médiatartalom súlyosan károsíthatja a kiskorúak szellemi, erkölcsi vagy fizikai fejlődését – különösen azáltal, hogy pornográfiát vagy szélsőséges, indokolatlan erőszakot tartalmaz -, csak olyan műszaki vagy egyéb megoldás alkalmazásával tehető elérhetővé, amely biztosítja, hogy ahhoz kiskorúak ne férjenek hozzá.

A hatósági ellenőrzés szerint viszont sem a cikk, sem az abba beágyazott videó nem tartalmazott olyan káros elemet, amely a kiskorúak fejlődését hátrányosan befolyásolhatta volna, ezért a médiatanács nem indított eljárást – írta az az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

A médiahatóság mindezeken túl a román társhatósághoz is fordult a Moziverzum csatornán november 28-án 18 óra 40 perctől sugárzott „Szükségállapot” című film korhatár-besorolása miatt, amelyet 12 éven aluliaknak nem ajánlottan tett közzé a médiaszolgáltató. A Nemzeti Filmiroda besorolása és a médiatanács vizsgálata szerint viszont a film az erőszak realisztikus ábrázolása miatt a magyar szabályozás alapján 16 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába tartozik, ennek megfelelően kizárólag 21 órát követően lehetett volna közzétenni. Ezért a médiahatóság felkérte a román társhatóságot a szükséges intézkedések megtételére – közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

(MTI)

Szoboszlai visszatért, a 99. percben nyert a Liverpool

Szoboszlai Dominik visszatért a Liverpoolnál a sérülését követően, de egy több mint nehéz meccsen vannak túl a Nottingham Forest ellen az angol bajnokságban.