Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,97 Ft
Euró
392,90 Ft
Font
459,72 Ft
Bitcoin
68,260 $

Megszökött az őrizetből a pénzmosással vádolt Binance-vezér

A nigériai hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy elkapják Nadeem Anjarwallát.

Fotó: EPA/Robert Ghement
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A nigériai hatóságok hétfőn közölték, hogy a Binance globális kriptovaluta-tőzsde egyik vezetője megszökött az őrizetből a nyugat-afrikai országban, ahol büntetőeljárás indult a platform ellen, melyet pénzmosással vádolnak. Az AP szerint a nigériai nemzetbiztonsági tanácsadó hivatala egy közleményében megosztotta, Nadeem Anjarwalla, a Binance afrikai regionális vezetője „csempészett útlevéllel szökött el Nigériából”.

Anjarwalla – aki kettős brit és kenyai állampolgársággal rendelkezik – egy másik kollégájával együtt február 26. óta volt őrizetben Nigériában, amikor is a kriptoplatform elleni fellépést követően az országba érkeztek. Az amerikai állampolgárságú Tigran Gambaryan azonban továbbra is fogságban van. Soron kívül Elképesztő teljesítmény: Milák a világ idei harmadik legjobb idejével nyert 100 méter pillangón

Egyelőre nem erősítették meg hivatalosan, hogy Anjarwalla pontosan hogyan szökött meg az őrizetből, ám az abujai székhelyű Premium Times információi szerint egy fővárosi vendégházból menekült el, miután az őrök egy közeli mecsetbe vezették imádkozni. Zakari Mijinyawa, a nigériai nemzetbiztonsági tanácsadó hivatalának szóvivője közleményében megosztotta:

„A gyanúsított őrizetbe vételéért felelős személyzetet letartóztatták, és alapos vizsgálat folyik a törvényes őrizetből való megszökéséhez vezető körülmények felderítésére.”

A közleményben hozzátette, a Binance vezetőit bírósági végzés alapján vették őrizetbe, s április 4-én kell megjelenniük a bíróság előtt. A nigériai adóhivatal eközben négyrendbeli adócsalás miatt vádat emelt a kriptotőzsde ellen, azzal is vádolva, hogy „bűnrészességgel segítette az ügyfeleket abban, hogy a platformján keresztül adóelkerülést eszközöljenek.”