Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,40 Ft
Euró
393,86 Ft
Font
459,89 Ft
Bitcoin
62,385 $

Nigéria belföldi kártyarendszert indít a készpénzforgalom csökkentésére

A nigériai központi bank belföldi kártyarendszer indít annak érdekében, hogy csökkentse a készpénzforgalmat.

Fotó: EPA/Akintunde Akinleye
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Al Jazeera jelentése szerint a nigériai központi bank a Mastercarddal és a Visával versenybe szállva belföldi kártyarendszer indít, ezzel pedig azt remélik, hogy idővel készpénzmentessé alakulhat a gazdaság, de az is fontos szempont, hogy ezzel megspórolják az országnak a külföldi tranzakciós díjakat.

A nigériai központi bank (CBN) vezetője, Godwin Emefiele csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be a lépést, miután 2021 októberében az ország elindította Afrika első digitális valutáját, az e-nairát. Soron kívül Eltiltást kapott a Ferencváros edzője, Sztankovics

Emefiele megosztotta, a kártyarendszer az AfriGo nevet kapta, melynek indulásakor rámutatott, noha egyre többen fizetnek kártyával Nigériában, még most is sok állampolgár van, akik készpénzzel fizetnek.

Ezt azzal indokolta, hogy a nemzetközi kártyarendszerek devizakövetelményei nyomán magas a kártyaszolgáltatások költsége, amit sokan nem tudnak kifizetni. E lépéssel pedig Nigéria csatlakozik Kínához, Oroszországhoz, Indiához és Törökországhoz, mely országok szintén működtetnek belföldi kártyarendszert.

A Mastercard és a Visa működése természetesen nem szűnik meg az országban, mivel az AfriGo célja, hogy „költséghatékony és versenyképes módon” több lehetőséget biztosítson a hazai fogyasztók számára. A központi bank döntése azért is lényeges, mert Afrika legnagyobb gazdaságában több mint 200 millió ember él, ám a többség a mai napig készpénzt használ, mivel sokan élnek vidéken, ahol nincsenek bankok.

Elon Musk beperelte az OpenAI-t és annak vezérigazgatóját "árulás" miatt

A techguru azt állítja, hogy Sam Altman és az OpenAI elárulta a ChatGPT gyártójának alapítói céljait, miszerint a profitszerzés helyett az emberiség javát szolgálja.