Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,91 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,34 Ft
Bitcoin
67,142 $

Átírja a névviselés szabályait a kormány, kettőnél több utóneve senkinek sem lehet majd

Megjelent a kormány honlapján Navracsics Tibor tárcájának javaslata, amely által több dologra is fény derült.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium az anyakönyvezéssel összefüggő törvényeket módosítaná, miután – a névváltoztatási ügyekben illetékes fővárosi kormányhivatal bevonásával – megvizsgálta a névviselést érintő adateltéréseket. Az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosításával rendeznék a vezetéknév korrekcióját, de az utóneveket illetően is lenne változás.

A 24.hu példaként azt az esetet említi, amikor valaki az anyakönyvbe korábban bejegyzett ä betű, majd annak mellőzése miatt eltérő névvel szerepel különböző nyilvántartásokban. Az ä betű helyett eltérő betűvel bejegyzett családi, házassági nevet viselő kérheti a saját vagy az egyenesági felmenője születési anyakönyvi kivonatába bejegyzett ä betű bejegyzését. Soron kívül Elképesztő teljesítmény: Milák a világ idei harmadik legjobb idejével nyert 100 méter pillangón

Ha úgy nyilatkozik, hogy az anyakönyvbe korábban bejegyzett ä betűt tartalmazó családi nevet nem akarja viselni, vagy nem tesz nyilatkozatot, az ä betű anyakönyvbe történő bejegyzését mellőzni kell. Akinek eltér a születési anyakönyvben és a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő neve, kérheti, hogy a személyazonosságot igazoló hatósági igazolványa alapján, a kért formában használhassa a nevét – részletezik a cikkben.

Hozzáteszik: a születési nevet érintő adatváltozást az elektronikus anyakönyvbe bejegyzik, s a szülő névváltoztatása a nevét viselő kiskorú gyereke nevére is kiterjed. Mindemellett az utóneveket is érintik a változtatások: főszabály szerint a jövőben két utónevet lehet bejegyezni az elektronikus anyakönyvbe, és akinek a régebbi anyakönyvében kettőnél több utónév van, döntenie kell, hogy a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban melyik kettőt akarja használni.

A javaslat szerint a keletkezési év után 30 évvel válik bárki számára kutathatóvá egy halotti anyakönyv, ez a születési anyakönyv esetében 110 év, házassági anyakönyvnél 86 év lenne – fűzik hozzá. Tavaly októberben arról is beszámoltunk, hogy egy székesfehérvári férfi véletlenül tudta meg, hogy egész családját átnevezték. A hivatalban kiderült, mi miatt történhetett meg mindez, ám az ügyintézés a vártnál hosszabbnak ígérkezett, végül a férfi egy 3 oldalas levélben fejtette ki, őt és családját milyen módon érinti mindez.