Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,820 $

Jöhet a legális kannabisz Németországban

A kormánykoalíció három pártja megállapodott a marihuána, azaz a kannabisz legalizálásának feltételeiről.

Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A kábítószerként nyilvántartott kannabisz kis mennyiségű fogyasztásának engedélyezését kezdeményezte az egészségügyi tárca vezetője, Karl Lauterbach, akinek a téma régi szívügye. A tervek szerint a kannabisz kikerülne a kábítószertörvényből, amelyben a heroinnal és más kábítószerekkel együtt tiltott anyagként szerepel, és 18 éves kortól engedélyeznék 25 gramm kannabisz birtoklását, mindez pedig már április 1-jén életbe léphet. Továbbá a tervezet magában foglalja:

Ugyancsak engedélyezik a kannabisznövény egyes fajtáinak „személyes használatra” történő termesztését úgynevezett kannabiszklubokban, amelynek tagjai a megfelelő növényt közösen termeszthetik, és egymásnak átadhatják, de kereskedni tilos vele – írja az Infostart a ZDF Heute nyomán. Kiemelik, a „rekreációs” célú engedélyezést nemcsak a CDU és a CSU ellenezte, de korábban a koalíciós pártok között sem voltak közös nevezőn. Most azonban úgy tudni, a három kormánypárt parlamenti frakciója már teljes egyetértésre jutott. Soron kívül Megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken

Ezáltal a miniszter úgy gondolja, a parlamenti engedélyezés már februárban megtörténhet, de szükség van mindkét ház, azaz Bundestag mellett a Bundesrat jóváhagyására is. A miniszter kezdettől fogva azt képviselte, hogy a szigorú tilalmi politika „megbukott”, s szerinte az emberek jelentős része különböző kábítószereket használ, így biztonságosabb lenne „minőségileg megfelelő” terméket előállítani mérgező adalékanyag nélkül – jegyzik meg. Érvei között szerepelt az is, hogy a szigorú szabályozással az egészségvédelmet javítani, a feketepiacot és a szervezett kábítószer-bűnözést pedig fékezni lehet.

Az ellenzők ezzel szemben attól tartanak, hogy az engedélyezésnek mindenekelőtt a fiatalok lehetnek áldozatai. A konzervatív pártok mellett különböző orvosi szervezetek szálltak szembe a tervezettel, amelyet határozottan ellenzett a német rendőrök szakszervezete is. A tiltakozások ellenére a kormánypártok parlamenti frakciói megállapodtak a végleges tervezetről – hangsúlyozzák a cikkben. A szabályozás kapcsán úgy vélekednek, az mérföldkövet jelent a modern drogpolitika számára, erősíti a prevenciót, és javítja az egészség-, a gyermek-, illetve ifjúságvédelmet.

Illetve azzal érveltek, hogy segítené a fogyasztók dekriminalizálását és a feketepiac elleni hatékony küzdelmet. Ugyanakkor hangoztatták azt is, hogy a törvénynek a gyermek-, valamint az ifjúságvédelemre gyakorolt hatásait „megfelelő időben” értékelni kell, az értékelésbe pedig be kívánják vonnia szövetségi bűnügyi hivatal szakértőit is. Az egészségügyi miniszter már korábban jelezte, hogy felvilágosító céllal „tájékoztató kampányt” tervez a kannabiszhasználat kockázatairól – fűzik hozzá.

Szoboszlai visszatért, a 99. percben nyert a Liverpool

Szoboszlai Dominik visszatért a Liverpoolnál a sérülését követően, de egy több mint nehéz meccsen vannak túl a Nottingham Forest ellen az angol bajnokságban.