Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,073 $

Németország megelégelte az Európai Uniós vétókat

TÉMÁK:
#EU #vétó
Lisszabon, 2023. január 4. Joao Gomes Cravinho portugál (j) és Annalena Baerbock német külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Lisszabonban 2023. január 4-én. MTI/EPA/LUSA/Jose Sena Goulao
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A német külügyminiszter Magyarországnak is üzenhetett szavaival, egyben felvázolta a megoldást.

Annalena Baerbock német külügyminiszter kijelentette, hogy az Európai Unió többé nem engedheti meg, hogy meghatározó döntéseiket egyes országok megakadályozhassák vétójogukkal.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

„A minősített többségi szavazás igazságosabb döntéshozatalhoz vezethet” – mondta felszólalásában Baerbock egy Lisszaboni konferencián – számolt be róla a Reuters.

Úgy vélekedett, hogy az Európai Unió számára elengedhetetlen, hogy hatékonyan és gyorsan cselekedhessen a fontos kérdésekben. Baerbock szerint ennek hiánya jelenleg komoly problémát jelent.

Elmondta, hogy az uniós országok pillanatnyilag sokszor még egy sajtóközleményt sem tudnak elfogadni, mivel nem képesek megegyezni annak egységes megfogalmazásában.

Novemberben már volt egy kisebb csörte a német külügyminiszter és magyar kollégája között, akkor Szijjártó Péter elmondta, hogy a “közös európai uniós hitelfelvétel elutasítása a részünkről nem taktikai, hanem elvi kérdés” – Ukrajna 18 milliárd eurós támogatásáról végül december 12-én született megállapodás.