Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,77 Ft
Euró
396,44 Ft
Font
468,88 Ft
Bitcoin
65,618 $

Hatalmas áradások Németországban, egy tűzoltó életét vesztette a mentésben

A heves esőzések súlyos áradásokat okoztak a dél-németországi Bajorországban és Baden-Württembergben, ami több száz lakos evakuálásához és egy tűzoltó halálához vezetett.

...svg content...Fotó: Unsplash/Mika Baumeister
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

A napok óta tartó esőzések által kiváltott áradások miatt szombat estére 10 bajorországi településnek kellett természeti katasztrófahelyzetet hirdetnie – jelentette a Sueddeutsche Zeitung. A Duna és mellékfolyóinak emelkedő vízszintje riasztó méreteket öltött, ami gyors intézkedésére késztette a helyi hatóságokat.

Az áradásoknak már halálos áldozata is van, ugyanis a Münchentől mintegy 35 kilométerre lévő bajorországi Pfaffenhofen an der Ilmben egy mentőakció során életét vesztette egy tűzoltó. A 42 éves férfi egy négytagú tűzoltócsapat tagja volt, amely egy családot próbált megmenteni egy gumicsónak segítségével. Mentés közben azonban a hajó felborult, aminek következtében a tűzoltó életét vesztette.

Ugyanezen a területen két idősek otthonából mintegy 140 lakót evakuáltak és szállítottak kórházakba szombatról vasárnapra virradó éjszaka.

Az áradások a vasúthálózatra is hatással voltak, szombat este a baden-württembergi Schwaebisch Gmuendben két ICE-kocsi is kisiklott a földcsuszamlások miatt. Bár utasok nem sérültek meg, a német vasúttársaságok jelentős fennakadásokra, többek között járatkimaradásokra és késésekre figyelmeztetnek.

Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter és Markus Soeder bajor miniszterelnök is ellátogatott az árvíz sújtotta Reichertshofen városába, ahol köszönetüket fejezték ki a mentőszolgálatoknak a fáradhatatlan erőfeszítéseikért. Soeder szerint eddig mintegy 40 ezer ember vett részt az árvíz hatásainak leküzdésében és a lakosok kimentésében.

Bár a Német Meteorológiai Szolgálat a heves esőzések fokozatos enyhülését jósolja, Bajorország több régiójában, különösen Augsburg, Nürnberg, Bamberg és Regensburg környékén továbbra is súlyos viharok várhatók.

Karácsony Gergely tartotta a szavát, kérvényezte a főpolgármester-választás megismétlését

Noha az újraszámlálás után is ő nyerte a választást, a főpolgármester tartotta magát korábbi ígéretéhez, új választás kiírásáért folyamodott.