Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,69 Ft
Euró
393,73 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
66,506 $

Nem mindennapi műtétet hajtottak végre a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben

Egy idős betegről kiderült, hogy hagyományos technikával nem lehet megműteni, így egy különleges beavatkozáson esett át, mely sikeres volt.

Fotó: Unsplash/Natanael Melchor
Orvostudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az MTI közlése szerint egy hagyományos technikával nem operálható idős beteg különleges tüdőműtéten esett át a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben: az intézet tájékoztatása szerint a sikeres mellkasi műtéten átesett 80 éves beteg már saját otthonában lábadozik.

Szántó Zoltán, az operációt végző főorvos a beavatkozás kapcsán megosztotta, az utóbbi időben már komoly gyakorlatot szereztek az ilyen műtétek elvégzésében, ezúttal azonban a korábbiaknál is bonyolultabb volt a dolguk. A főorvos megosztotta, a beteg jobb felső tüdőlebenyét kellett eltávolítani egy daganat miatt, csakhogy 10 évvel ezelőtt már ugyanígy eltávolították a bal felső lebenyt.

Ennek okán végül úgy kellett megoldani a műtétet, hogy közben a nagyobb méretű jobb tüdő nem lélegzik, és csak a csonkolt bal tüdővel tud levegőt venni a beteg. A főorvos köszönetet mondott Parham Choroomi aneszteziológus adjunktusnak, aki nélkül nem végezhették volna el ilyen körülmények között a beavatkozást.

Azt is kiemelte, hogy egy ilyen nagy kockázatú, a hagyományostól merőben eltérő műtét nagy kihívás az operáló orvos számára, ezúttal ugyanis mozgó rekeszizom, szív és tüdő között, pár centiméteres kis területen kell a daganatos lebeny eltávolításához a preparáló munkát elvégezni.

Arra is rámutatott, hogy a korábbi módszerekkel nem bírták volna el a műtéttel járó megterhelést, ám az utóbbi időben ugrásszerűen fejlődött mind az endoszkópos mellkassebészeti technika, mind az anesztézia, melynek köszönhető többek között a mostani, bravúros beavatkozás is.