Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,897 $

Emelkedik a nem lakossági vízdíj

A szolgáltatók bevételei egy ideje már nem fedezik a karbantartás és a bővítés költségét, így az áremelés mellett döntöttek.

Fotó: Unsplash/Andres Siimon
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Magyar Víziközmű Szövetség friss közleményében tájékoztatta a felhasználókat a nem lakossági vízdíj árának emelkedésével kapcsolatban. A Szövetség, mint a hazai víziközmű szolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezete azt írja, „a fenti téma kapcsán – a pánikkeltés és a félreértések elkerülése végett – egy igazán fontos dologra hívja fel a figyelmet”.

Emlékeztettek, a vízdíjak 2012-es szinten befagyasztásra kerültek, majd ezt követően 2013-ban rezsicsökkentett díjak lettek megállapítva, illetve bevezetésre került a víziközműveket sújtó vezetékadó is. A Szövetség rámutatott, ezen tényezők együtt oda vezettek, hogy a szolgáltatók bevételei évek óta nem fedezik a hálózat, illetve az egyéb infrastruktúrák karbantartásának, rekonstrukciójának és bővítésének költségét. Kurdi Viktor, a Szövetség elnöke az áremelés kapcsán az OS szerint úgy fogalmazott:

„A fentiekhez kapcsolódóan fontos kiemelni azt a tényt, hogy a szolgáltatók hálózati vesztesége átlagosan 20-25 százalékos, de van olyan terület is az országban, ahol a kitermelt 100 liter ivóvízből csak 40-50 liter jut el a felhasználókhoz.”

Végezetül hangsúlyozták, „a változás – 12 év azonos áron történő szolgáltatás igénybevétele után – jogosan vet fel sok kérdést a felhasználókban, azonban a MaVíz szeretne még egy valamire rávilágítani: ma Magyarországon a csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Egy olyan „termékről” van szó, amely nélkül nincs élet a Földön. Tehát fontos lenne azt és úgy tekinteni rá, amely nélkül holnaptól már csak két napig maradnánk életben.” Mint ismert, tavaly decemberben jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy egységesen nettó 576 forint lesz a vízdíj a vállalkozásoknak, intézményeknek, szervezeteknek 2024. január 1-től.

Sokk Debrecenben, elhozta a 3 pontot a Mezőkövesd Dzsudzsákéktól

A kiesés elől menekülő Mezőkövesd váratlanul elhozta a 3 pontot a Debrecen otthonából az OTP Bank Liga aktuális fordulójában.