Nem először merült fel probléma a szennyezett vakcinát gyártó marylandi céggel kapcsolatban

Uniondale, 2021. március 31. A Johnson and Johnson amerikai multinacionális vállalat egyadagos koronavírus elleni vakcinája egy mobil oltóegységben New York állambeli Uniondale-ben 2021. március 31-én. MTI/AP/Mary Altaffer
not image

Kornis Vivien

2021.április.8 - 08:33

Számos probléma merült fel korábban az Emergent Biosolutions céggel kapcsolatban minőségi és biztonsági kérdésekben.

A Maryland állambeli székhelyű biotechnológiai cég, amely a múlt héten kénytelen volt a kukába dobni 15 millió dózis koronavírus elleni oltóanyagot, a múltban is fennakadt már minőség-ellenőrzéseken, annak ellenére, hogy a kormány 163 millió dollárral támogatta a létesítményt – írja a The Hill a New York Times-ra hivatkozva.

A New York Times különböző dokumentumokra és korábbi és jelenlegi szövetségi munkavállalókra, valamint az Emergent Biosolutions egykori dolgozóira támaszkodva számos problémát fedett fel a cég baltimore-i oltóanyaggyárával kapcsolatban. 

A Times birtokába kerülő dokumentumok szerint az AstraZeneca minőségellenőrzési vizsgálata a keresztszennyeződés magas kockázatát állapította meg a vakcinagyárban – mégis megkezdte mind az oxfordi oltóanyag, mind a Johnson & Johnson oltóanyagának készítését.

A Johnson & Johnson koronavírus elleni védőoltásának 15 millió dózisának kellett a kukában landolnia emberi hiba miatt bekövetkező, az AstraZeneca vakcinájával való keresztszennyeződés miatt a múlt héten. 

A Times szerint az intézmény korábbi vizsgálatai során olyan problémák is előkerültek, mint penész-szennyezettség, az eszközök elégtelen tisztítása, a munkavállalók nem megfelelő tréningje, és a nyersanyagok tesztjének hiánya. A lap szerint az Emergent egyik dolgozója szerint vagy az oltóanyagok gyártását, vagy a problémák megoldását végzik – mindkettőre nincs idő. 

A The Hill megkereste az Emergent Biosolutions-t az ügyben, a cég elutasította a biztonsági és minőségi hibákra vonatkozó vádakat. Jelenleg 62 millió dózis Johnson & Johnson oltóanyagot vizsgálnak az intézményben, hogy megállapítsák, a 15 millió adaggal együtt ezek is szennyezettek-e.