Dollár
431,79 Ft
Euró
423,20 Ft
Font
482,09 Ft
Bitcoin
19,433 $

Négy ellenzéki párt is bojkottálta a keddi parlamenti szavazásokat, Arató szerint ez a “szégyen napja”

Orbán Viktor miniszterelnök (k), mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b2), Kövér László házelnök (b), illetve Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) szavaz az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. június 15-én. Elfogadta Magyarország 2022-es központi költségvetését az Országgyûlés. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Takács Petra

2021. június 15. - 15:15

A DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP is bojkottálta a keddi parlamenti szavazásokat, a DK-s Arató Gergely pedig a “szégyen napjának” nevezte e napot az Országgyűlés életében.

A négy ellenzéki párt és a Momentum közös, a Parlament előtt tartott, de online is közvetített sajtótájékoztatóján a DK-s Arató Gergely azt mondta, hogy ez a “szégyen napja” az Országgyűlés életében. Olyan javaslatok sorát szavazzák meg, amelyek nem felelnek meg a parlamenti demokrácia szabályainak, az alapvető emberi jogoknak, a jogállamiságnak, miközben a beterjesztésük módja és a tartalmuk egyaránt felháborító – közölte.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A benyújtók összekötnek egymással olyan törvényeket, amelyeknek semmi közük nincs egymáshoz – szögezte le. Összekötik a pedofília elleni küzdelmet, a meleg közösség megbélyegzésével, a veszélyhelyzet idején hozott szükséges intézkedések meghosszabbítását pedig azzal, hogy újabb állami vagyont adjanak alapítványoknak – sorolta kifogásait.

Egy olyan költségvetési törvényt fogad el a parlament, amelyben egyetlen ellenzéki javaslat sincs, de szabad kezet ad a kormánynak sok százmilliárd forint elköltésére és létrehozzák a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványt, miközben azt ígérték, hogy 2023-ig nem lesz döntés – emelte ki.

Ami a parlamentben zajlik, az a parlamentarizmus, a demokrácia megcsúfolása – foglalta össze véleményét. A szocialista Gurmai Zita azt mondta, ha Orbán Viktor nem tudja, hogy mi a különbség egy meleg és egy pedofil között, akkor “azt javaslom, hogy kérdezze meg Szájer Józsefet vagy pedig Kaleta Gábort, ők nagyon is el tudják magyarázni ezt a különbséget”. Amikor az MSZP-sek távol maradnak a szavazásról, akkor Szájer József jogaiért is küzdenek – jelentette ki.

A Fidesz olyan törvényt készül elfogadni, amelyik tisztességes, meleg honfitársainkat megbélyegzi és besorolja a pedofilok közé – érvelt, hangsúlyozva, a gyermekek védelme rendkívül fontos az MSZP-nek, ezért nyújtottak be tavaly a pedofília, a gyermekpornográfia és kiskorúak kihasználásának üldözéséről szóló törvényjavaslatot. A Fidesz most kitalálta, hogy a pedofilokat összemossa a melegekkel – szögezte le. Az MSZP elutasítja a Fidesz központi gyűlöletkeltését, a megbélyegzést és a kirekesztést – nyomatékosította szavait.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy a keddi nap a “hazugság napja”, mert az Országgyűlés olyan törvények hadát készül elfogadni, amelyek a gyűlöletre épülnek és számtalan helyen alaptörvény-ellenesek. A bérlakásokról szóló javaslat semmibe veszi a tulajdonhoz fűződő jogokat, a tulajdonhoz kapcsolódó rendelkezési jogokat és az az egyetlen célja, hogy a “haverokat nagyon olcsó pénzért tulajdonhoz juttassa” – jelentette ki.

A kormányzat megpróbálja elhitetni, hogy népszavazás fog dönteni a Fudan Egyetem idehozataláról, de jól láthatóan próbálja előkészíteni a terepet az egyetem számára – mondta. A Fidesz-kormányzatnak az a célja, hogy kiszolgálja Kína geopolitikai és gazdasági érdekeit – szögezte le a politikus.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy Orbán Viktor ráront a nemzetre, amikor megbélyegez több százezer magyart és amikor a közvagyont átjátssza a “fideszes haveroknak”. A kormányfő kiépít egy párhuzamos világot, ahol akkor is “uralkodhat kedvére”, ha 2022-ben a választók megbuktatják a Fideszt – tette hozzá.

A “szégyenteljes pedofiltörvény” arról szól, hogy a Fidesz “elterelje a saját pedofil-botrányairól a figyelmet” – jelentette ki. A törvénnyel megpróbálják megvédeni a pedofil papokat is, hiszen “az egyház szolgálatában is sajnos sokan vannak, akik a gyerekek sérelmére követnek el szexuális bűnöket” – fogalmazott. A független Hadházy Ákos, akit a Momentum készül indítani a választáson, azt mondta, hogy az ellenzék nem vesz részt abban a “rossz színdarabban, amit a kormánypropaganda megírt”.

A kormánypropaganda ismét szintet lépett, és egybemosta a pedofíliát a homoszexualitással, de akik a törvényt nem szavazzák meg, azokra a kormány nyilvánvalóan azt fogja mondani, hogy a pedofíliát támogatják – ismertette véleményét. A képviselő ijesztőnek nevezte, hogy a törvényjavaslat orosz mintára készült.

Csárdi Antal kérdésre válaszolva azt mondta, a parlamenti szavazáson résztvevő Jobbik más megoldást tartott helyesnek a tiltakozása kifejezésére. A Jobbik egyértelművé tette, hogy ezeket a törvényeket, ideértve a “pedofil-törvényt is” egy esetleges 2022-es kormányváltás után ki kell javítani, ezért a jogszabályból ki lesz törölve minden, a melegeket megbélyegző rész – szögezte le.

Újabb kérdésre azt felelte, nagyon helyes, hogy szigorodnak a pedofília büntetési tételei, ezért is szavazza meg azt a Jobbik. Az ehhez észszerűtlenül, jogszerűtlenül társított, a melegeket megbélyegző tételek “sem nekünk, sem nekik nem elfogadhatóak” – tette hozzá.

Hadházy Ákos egy kérdésre azt mondta, nagyon örül, hogy az ellenzék többsége nem vesz részt “ebben a színjátékban”, hozzátéve, nem szeretné kommentálni a Jobbik döntését. Leszögezte, reméli, hogy az ellenzéki pártok együttműködése megmarad.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.