A Nébih figyelmeztetett, nem szabad elfogyasztani a Sajóból kifogott halakat
Részben a halakban kimutatott magas arzéntartalom indokolja a figyelmeztetést.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra figyelmeztetett, hogy a Sajóból kifogott halak fogyasztása nem ajánlott. Az eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálatok szerint ugyan nem áll fenn akut mérgezésveszély, és a toxikus nehézfémekre vonatkozó határértékeket sem lépték túl a mért eredmények, ám az arzéntartalom miatt továbbra is óvatosságra intenek.
A Nébih az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület jelzése alapján kezdte meg a vizsgálatokat, miután a szlovák hatóságok már korábban megtiltották a Sajóban kifogott halak fogyasztását az ottani arzénszennyezettség miatt.
A vizsgálatok során kiderült, hogy az idősebb növényevő halak arzéntartalma meghaladta az európai tervezetekben javasolt határértéket, míg a fiatalabb ragadozó halak esetében ez a szint közelítette meg vagy kissé meghaladta azt.
Noha az arzén nem okoz azonnali mérgezést, hosszan tartó bevitele egészségügyi kockázatot jelenthet, ezért a Nébih azt tanácsolja, hogy a Sajóból származó halakat további értesítésig ne fogyasszák el. A hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és szükség esetén újabb vizsgálatokat végez.