Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,91 Ft
Euró
393,05 Ft
Font
457,08 Ft
Bitcoin
66,595 $

Bebörtönözték a Navalnij-perekről tudósító orosz újságírót

Egy moszkvai bíróság elrendelte, hogy Antonina Favorszkaja újságírónő őrizetben maradjon, amíg kivizsgálják a szélsőséges csoporttal való kapcsolat vádját, amely Alekszej Navalnij néhai ellenzéki személyiség peréről szóló tudósításával kapcsolatos.

Fotó: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus koporsóját viszik a moszkvai Istenanya Ikonja ortodox templomban tartandó gyászmisére 2024. március elsején. Navalnij február 16-án, 47 éves korában hunyt el egy szibériai börtönben. MTI/AP
Európa

Kiss László

Szerkesztő

Favorszkaját a hónap elején tartóztatták le, pénteken a moszkvai Baszmannij kerületi bíróság azonban úgy döntött, hogy legalább május 28-ig előzetes letartóztatásban kell maradnia. A nyomozók kérésére zárt ajtók mögött került sor a meghallgatásra, noha Favorszkaja és ügyvédje tiltakozott a kérés ellen.

A bírósági tisztviselők szerint Favorszkaját azzal vádolják, hogy videókat és kiadványokat készített Navalnij már betiltott, az orosz hatóságok által szélsőséges csoportnak tekintett Korrupcióellenes Alapítványa számára. Ha elítélik szélsőségesség vádja miatt, akár hat év börtönbüntetésre is számíthat. Soron kívül Jelentős bővítés előtt állhat a Samsung gödi akkumulátorgyára

Favorszkaját eredetileg március 17-én vették őrizetbe, miután virágot helyezett el Navalnij sírjánál. Tíz napot töltött börtönben a rendőrséggel szembeni engedetlenség miatt, mielőtt ismét vádat emeltek ellene, és a pénteki tárgyalásra rendelték, ami megint egy fontos állomás volt az ügyben.

Kira Jarmis, Navalnij szóvivője kijelentette, hogy Favorszkaja valójában semmit sem publikált az alapítványnak, ami arra utal, hogy a hatóságok újságírói tevékenysége miatt vették célba.

„Még ha nem is vesszük figyelembe, hogy a vád hamis, a lényege akkor is megmarad – az újságírót újságírói tevékenységgel vádolják”, idézte Jarmist a The Guardian. Az újságírónő bebörtönzése egybeesett a Wall Street Journal riportere, Evan Gershkovich letartóztatásának első évfordulójával, akit az orosz hatóságok kémkedéssel vádolnak.

Így nullázta le az Arsenal a Chelsea-t a londoni derbin (videó)

A vártnál is simábban hozta az Arsenal a Chelsea elleni londoni derbin, szinte momentuma nem volt a vendégeknek.

Kikapott a Juventus a Lazio-tól, mégis ott vannak a döntőben (videó)

Meglehetősen izgalmasan alakult a Lazio-Juventus mérkőzése a Coppa Italia visszavágóján, ami a Juventus vereségével ért véget, mégis ott lehetnek a döntőben.

Egyszerűbbé tenné a kormány és C és CE kategóriás jogosítvány megszerzését

A jogosítványok megszerzésének könnyítésével próbálja orvosolni a kormány a fuvarozó piacon tapasztalható sofőrhiányt.