Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,77 Ft
Euró
396,44 Ft
Font
468,88 Ft
Bitcoin
65,618 $

A NASA szerint a Földön kívüli élet keresésében is fontos szerepe lesz a mesterséges intelligenciának

Az emberi felügyeletre viszont egy darabig még biztosan szükség lesz.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

Az amerikai űrügynökség vezetői a héten Washingtonban tárgyaltak arról, hogy miként tervezik a mesterséges intelligencia-eszközök felhasználását beépíteni a közeljövő küldetéseibe. Szó esett az emberek helyettesítésétől egészen a marsi élet nyomainak felkutatásáig, abban pedig teljes volt az egyetértés, hogy forradalmi fejlődés előtt állnak.

„Évtizedek óta biztonságosan, fenntarthatóan és sikeresen használjuk a mesterséges intelligenciát. Azonban a technológia a szemünk előtt alakul át” – kezdte beszédét a NASA igazgatója, Bill Nelson, hozzátéve, hogy az MI felgyorsíthatja a felfedezések ütemét.

Úgy véli, hogy az alkalmazása mind a navigációban, mind pedig az égitestekre való landolásban, de még az élet keresése terén is óriási változást és fejlődést hoz majd.  „Ahogy a technológia teret nyer, úgy kell folyamatosan tesztelnünk és beépítenünk, hogy ezzel is az emberiség javát szolgáljuk” – fogalmazott Nelson, aki szerint a gépi tanulási eszközök esetén rendkívül fontos az átláthatóság és a felelősségteljes integráció is.

„Már vannak irányelveink az adatok védelmére, ezek után már a NASA hálózati rendszerébe fogjuk beépíteni a mesterséges intelligencia-fejlesztéseket” – tette hozzá, kiemelve, hogy az MI-nek még feltétlenül szüksége van az emberi felügyeletre.

A NASA valóban konkrét lépéseket tett a kockázatok minimalizálás érdekében, többek között kinevezték az első, mesterséges intelligenciáért felelős vezetőjüket, David Salvagninit. Emellett egy kormányzati struktúrát is bevezetnek, melynek lényege a kockázatok kezelése, értékelése, valamint mérséklése lesz, a szükséges protokollok kidolgozásával együtt – számolt be róla a Cybernews.