Dollár
389,80 Ft
Euró
408,24 Ft
Font
471,01 Ft
Bitcoin
16,200 $

Pusztító napvihar várható az elkövetkező napokban, akár sarki fény is megjelenhet a horizonton

NASA
not image

Kulcsár Péter

2022. március 30. - 17:34

Egyetlen napfoltból legalább 17 kilövellés távozik, és mind a Föld felé tart majd.

A SpaceWeather előrejelzéséből kiderült, az elmúlt napokban 17 napkitörés robbanásszerűen csapott a világűrbe, köztük pedig olyanok is távoztak, melyek töltött részecskéi sarki fényt okozhatnak a Föld különböző helyszínein.

Soron kívül Mexikói bokszoló fenyegette meg Lionel Messit a „tiszteletlen” ünneplés miatt 

A fellobbanások az AR2975 nevű, túlzott aktivitást mutató napfoltból származnak, ami március 28. óta folyamatosan lövi ki az univerzumba a kitöréseket, melynek hamarosan az égbolton is megtekinthetjük az eredményét, mégpedig auróra formájában.

A napfoltok általában akkor keletkeznek, amikor a mágneses vonalak elcsavarodnak és hirtelen átrendeződnek a Nap látható felszíne közelében. Ezekhez a robbanásszerű jelenségekhez időnként koronakidobódások (CME) is társulnak, amelyek kozmoszba kiáramló töltött részecskékkel járnak.

Szakemberek legújabb modellezése szerint 2022-ben viszonylag csendesnek ígérkezik a Nap, mivel még mindig a 2019 decemberében kezdődött, 11 éves naptevékenységi ciklus elején tartunk, melynek aktivitási csúcsa valamikor 2025 közepén várható.

Bár a jelenlegi napvihar csupán mérsékelt, mégis előidézheti a sarki fény kialakulását nemcsak az Északi-sarkvidéken, hanem annál délebbre is, így ha szerencsénk van, és tiszta lesz az égbolt, akár Magyarország hegycsúcsairól is, halványan ugyan, de észrevehetjük őket.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.