Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,888 $

A nagykövetségi razzia után a Mexikó diplomáciai személyzete elhagyta Ecuadort

A két ország megszakította kapcsolatait, a diplomáciai személyzet kivonult az országból.

...svg content...Fotó: EPA/Jose Jacome
Dél-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a quitói biztonsági erők megrohamozták a mexikói nagykövetséget, melynek következtében Mexikó megszakította kapcsolatait Ecuadorral. Az AFP jelentése szerint a mexikói külügyminiszter az ügy kapcsán közölte, Mexikó diplomáciai személyzete vasárnap elhagyta Ecuadort.

Alicia Barcena külügyminiszter az X-en közzétett bejegyzésében jelentette be, hogy a nagykövetségi razzia nyomán úgy határoztak, a mexikói diplomáciai személyzet elhagyja Ecuadort: Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

„Diplomáciai személyzetünk mindent otthagy Ecuadorban, és emelt fővel térnek haza… a nagykövetségünk elleni támadás után.”

Alicia Barcena külügyminiszter azt követően tette közzé bejegyzését a közösségi médiában, hogy Spanyolország, az Egyesült Királyság és az Európai Unió csatlakozott az ENSZ vezetőjéhez és latin-amerikai országokhoz, melyek elítélték Quitót a rajtaütés miatt – melyet a nagykövetségen menedéket kereső Jorge Glas volt ecuadori alelnök letartóztatása érdekében hajtottak végre.

Glas még tavaly decemberben lelt menedékre a mexikói nagykövetségen, miután állítólagos korrupció miatt elfogatóparancsot adtak ki ellene, amit Daniel Noboa ecuadori elnök kormánya „törvénytelen cselekedetnek” minősített. Az ecuadori különleges erők pénteken faltörő kosokkal felszerelkezve körülvették a nagykövetséget, s végrehajtották a jóformán példátlannak számító rajtaütést a sérthetetlen szuverén területnek számító diplomáciai épületekben.

Erre válaszul szombaton a mexikói külügyminisztérium közölte, hogy a diplomáciai személyzet és családtagjaik másnap (vasárnap) elhagyják Ecuadort, hozzátéve, hogy „baráti és szövetséges országok” személyzete elkíséri őket a repülőtérre. Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök a rajtaütést Mexikó szuverenitásának „durva megsértésének” nevezte, s közölte, hogy panaszt nyújt be Ecuador ellen a Nemzetközi Bíróságon.

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.