Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Nagy Márton nagy bejelentése az árrésstop kapcsán

Nagy Márton nagy bejelentése az árrésstop kapcsán

Nagy Márton nagy bejelentése az árrésstop kapcsán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Újabb bejelentéssel érkezett Nagy Márton.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közösségi oldalán jelentette be, hogy a március 17-én bevezetett kormányzati árréscsökkentés eddig 894 élelmiszer esetében eredményezett árcsökkenést. A tárcavezető elmondása szerint az intézkedés hatására az érintett termékek átlagosan 18,8 százalékkal lettek olcsóbbak.

A legjelentősebb áresést olyan alapvető élelmiszereknél tapasztalták, mint a sertészsír (31,2%), a sütőmargarin (30,2%), a natúr joghurt (28,5%) és a finomliszt (21,4%). A laktózérzékenyeknek szánt termékek még ennél is nagyobb mértékben olcsóbbodtak: a laktózmentes natúr joghurt ára például 35,6 százalékkal, a laktózmentes trappista sajté 25,6 százalékkal, míg a laktózmentes tejé 25 százalékkal csökkent.

A miniszter azt is közölte, hogy ha az árréscsökkentést nem vezetik be, újabb élelmiszerár-emelkedés következett volna. Elmondása szerint az intézkedés rövid időn belül is látványos eredményeket hozott, mivel a Központi Statisztikai Hivatal az árak rögzítését minden hónap 20-áig végzi, és az árcsökkentés már március 17-én életbe lépett.

A KSH legutóbbi adatai szerint az éves infláció márciusban 4,7 százalék volt, miközben az élelmiszerek ára egy hónap alatt nem változott. Nagy Márton előrejelzése szerint áprilisra az infláció akár 4 százalék alá is süllyedhet, az élelmiszer-infláció pedig 5 százalék alatti szintre mérséklődhet.

A miniszter hozzátette, a szolgáltatások árainak emelkedése ellen is terveznek lépéseket: a kormány egyeztetéseket folytat a bankokkal és a telekommunikációs szolgáltatókkal annak érdekében, hogy ezek a szektorok is vállaljanak önkéntes ármérséklést.