Dollár
393,08 Ft
Euró
411,42 Ft
Font
476,83 Ft
Bitcoin
17,110 $
Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből, hogy részt vegyen a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok alsóházi órájában a brit parlament alsóházában, Londonban 2021. május 26-án. MTI/AP/Frank Augstein

Egészen elképesztő információk derültek ki a brit járványkezelésről, Johnson élőben akarta megfertőztetni magát

Szerző: Nagy Noel

Dominic Cummings, a brit miniszterelnök korábbi tanácsadója a keddi nap folyamán számolt be a parlament előtt a kormány járványkezeléséről, amelyet a kezdeti napokban a teljes katasztrófa jellemezett.

not image

Nagy Noel

2021. május. 28 - 07:36

Boris Johnson korábbi tanácsadója szerint több tízezer ember vesztette életét amiatt, hogy a kormány teljesen inkompetens volt, viszont messze nem ez volt az egyetlen erős kijelentése a tegnapi nap folyamán, melyet a Sky News gyűjtött össze.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Az elsöprő erejű meghallgatáson Cummings kifejtette, hogy a kormány mi mindent csinált 2020 első hónapjaiban, amikor a SARS-CoV-2 vírus megjelenése miatt kitört a COVID-19 járvány, mely az egész világot felkészületlenül érte.

„A helyzet az, hogy a miniszterek, főbb tisztviselők és tanácsadók borzalmas hibákat követtek el és amikor a brit lakosságnak a legnagyobb szüksége lett volna ránk, cserbenhagytuk őket”

summázta.

Az első napok

A koronavírus-járvány kitörése idején sokakhoz hasonlóan a brit vezetés sem érezte úgy, hogy nagy a baj, pedig a WHO már 2020. január 30-án deklarálta, hogy aggodalomra ad okot a COVID-19 járvány Kínában és Ázsia egyes részein.

Cummings elmondása szerint januárban még ő sem nagyon foglalkozott az üggyel, február 12-ig az ideje felét, február utolsó napjaiban pedig már az ideje nagy részét ez emésztette fel. Mint mondta, a Dowining Streeten azonban ez nem zavart senkit, nagyon sok például síelni voltak, miközben a járvány már terjedt a világban.

Elmondása szerint akkoriban már javasolták Johnsonéknak, hogy zárják le Kínával a határt és ne engedjenek be senki onnan érkezőt, azonban sokan azt mondták neki, hogy ennek rasszista kinézete lett volna, mintha Kínát hibáztatták volna, és amikor magyarázatot kért erre, nem kapott.

A londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 által közreadott képen Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-helyzettel kapcsolatban tart sajtótájékoztatót a Downing Street 10-ben 2020. május 24-én. Johnson kiállt a karantén szabályok megsértésével vádolt politikai főtanácsadója, Dominic Cummings mellett, valamint bejelentette, hogy Nagy-Britanniában június 1-től újranyitnak az általános iskolák.
MTI/EPA/Londoni kormányfői rezidencia/Andrew Parsons

Nem több, mint egy sertésinfluenza

Cummings állítása szerint Johnson kezdetben nem hitt abban, hogy a COVID-19-ből ennyire nagy baj lehet, folyamatosan azt állította, hogy ez egy „rémtörténet”, amely nem súlyosabb a bő tíz évvel ezelőtti H1N1 sértésinfluenza-járványnál.

A tanácsadó beszámolója szerint Johnson annyira hitt ebben, hogy fel akarta keresni Chris Whitty országos tisztifőorvost, hogy élő televíziós közvetítésben fertőzze meg őt koronavírussal, hogy be tudja bizonyítani, nem súlyos maga a fertőzés.

Mint ismeretes, Boris Johnson azonban később tényleg megfertőződött koronavírussal és még kórházba is került egy rövid időre. Cummings elmondása szerint a miniszterelnök fertőzését követően jóformán „szétesett a kormány” és stratégiája:

„A kormány gyakorlatilag összeomlott, amikor a miniszterelnök megbetegedett, mivel hirtelen eltűnt és mindenki azt gondolta, hogy meg fog halni”

Cummings szerint voltak a kormányban számos, alsóbb pozícióban lévő tisztviselők, akiknek voltak jó ötleteik és nagyon sok mindent megtettek a katasztrófa elkerülése érdekében, ám szerinte a vezetőik cserbenhagyták őket. „A válság során az volt a probléma, hogy az oroszlánok főnökei marhák voltak” – fogalmazott erősen.

Ennek kapcsán a korábbi tanácsadó azt is megjegyezte, hogy szerinte már az is eleve „őrület”, hogy ő maga lehetett egy kormánynak a tagja, mivel nem tartja magát annyira okosnak, ugyanakkor kiemelte, hogy legalább akkora őrület, hogy Johnson volt a miniszterelnök ebben az időszakban és a legnagyobb kihívója 2019-ben egy Jeremy Corbyn volt.

Az a terv, hogy nincs terv

A kormány eredeti terve az volt, hogy nyájimmunitáson keresztül fogják legyőzni a járványt legkésőbb szeptemberig, ám amikor közölték Johnsonékkal, hogy egy modell szerint 260 ezer brit hunyhat el így, azonnal elvetették az ötletet.

A tanácsadó elmondása szerint Olaszországból mutattak képeket a miniszterelnöknek, hogy meggyőzzék arról, muszáj lesz a lezárás, mert nagyon sok halálos áldozattal fog járni, ha hagyják terjedni a vírust.

Cummings felidézte, hogy március 12 volt az egyik legszürreálisabb nap a járvány első hulláma alatt, ugyanis miközben ő arra figyelmeztette a miniszterelnököt, hogy akár 100-500 ezer brit is meghalhat a betegség miatt, Johnson azzal volt elfoglalva, hogy Trump felkérte egy közel-keleti bombázásba való becsatlakozásra, míg Johnson párjának az volt a legfontosabb, hogy a kutyájáról megjelent egy történet az egyik bulvárlapban.

A brit parlament által közreadott videofelvételrõl készült képen Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök korábbi politikai fõtanácsadója tanúvallomást tesz a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korábbi kormányzati intézkedésekrõl a londoni Portcullis House-ban 2021. május 26-án. Cummings 2020 végén, belsõ hatalmi viszálykodások után távozott tisztségébõl. MTI/EPA/Brit parlament videofelvétele

Március 13-án Cummings beszámolója szerint egy belső találkozón vett részt, amikor arról beszéltek, hogy mit fognak előadni a miniszterelnöknek válságkezelési tervként. Egy fehér táblára fel is írtak egy B-tervet, miután az A-terv értelemszerűen nem volt követhető.

Cummings elmondása szerint ekkor Helen MacNamara, „az ország második legbefolyásosabb tisztviselője” besétált a terembe és Mark Sweeny szavait idézte, aki pedig az egészségügyi minisztériumot koordinálta, amely úgy hangzott:

„El kell vetnünk az egész ötletet, 1940 óta a legnagyobb katasztrófa felé tartunk. Évek óta azt mondtam, hogy van tervünk erre, de nincs semmiféle terv. Óriási bajban vagyunk. Csak azért jöttem be, hogy elmondjam, k**** nagy sz**ban vagyunk és meg fogunk ölni több ezer embert”

Cummings elmondása szerint másnap odamentek a miniszterelnökhöz és elmondták, hogy le kell zárni az országot, viszont azt nem tudták megmondani hogyan, mivel nem létezett semmiféle karanténtervezet azon a ponton.

A korábbi tanácsadó úgy fogalmazott, hogy akkoriban ráadásul még arra sem volt megfelelő rendszer, hogy a koronavírus-fertőzöttek és az intenzíven lévők számát nyomon lehessen követni, az NHS vezetője papírokról olvasta neki a több hetes adatokat.

Cummings állítása szerint az sem tette könnyebbé a helyzetet, hogy Johnson „naponta tízszer gondolta meg magát” a koronavírus kapcsán, mely szerint rossz döntésekhez, rossz tervezéshez és rossz végrehajtáshoz vezetett egyaránt.

„Amikor a miniszterelnök naponta tízszer gondolja meg magát, előadja a médiának az egymás utáni napokon, egymásnak egyébként ellentmondó döntéseit, törvényszerűen kommunikációs katasztrófába fog süllyedni a helyzet”

Amikor áprilisban kiderült, hogy nagyon sok embert teszt nélkül engedtek vissza az idősotthonokba, akik emiatt megfertőződtek és elhunytak, Boris Johnson tajtékozva kérte számon a kormányt és a következő kérdés „nem túl nyomdafestéket tűrő” változatát adta elő Cummings állítása szerint:

„Mi a poklot mondotok nekem? Mi a pokol történik ezekkel az emberekkel az idősotthonokban?”

Matt Hancock is értetlenül állt az eset előtt, mert elmondása szerint csak úgy engedtek be idősotthonokba embereket, hogy előtte tesztelték őket, a lakosságnak pedig azt kommunikálták, hogy „pajzs” van az idősotthonok körül. Cummings szerint azonban ez nem volt igaz:

„Koronavírusosan küldtünk vissza embereket az idősotthonokba. Ez egy katasztrofális helyzet volt, ezt nem lehet máshogy jellemezni”

Ki kellett volna rúgni Hancockot

A meghallgatás során a legnagyobb támadás azonban Matt Hancock egészségügyi minisztert érte, akit szerinte már rég ki kellett volna rúgni „legalább 15-20 dolog miatt”, köztük azért, hogy hazudott az embereknek és a kormánynak is több alkalommal. Cummings szerint azonban nemcsak ő, hanem a kabinetminiszter és több vezető tisztviselő is Hancock kirúgását követelte.

Cummings beszámolója szerint Hancock eleve márciusban nagyon megkésett azzal, hogy megszervezze a megfelelő tesztelési és kontaktkutatási kapacitások felállítását, áprilisban pedig már a rendszer azzal volt elfoglalva, hogy teljesítse a miniszter “hülye’ ígéretét a napi 100 ezer teszt elvégzésére.

A tanácsadó szerint ezen felül Hancock arról is hazudott, hogy a járvány első csúcsa idején rendelkezésre áll a megfelelő egészségügyi kapacitás és minden beteget el tudnak látni megfelelő, miközben az egészségügyi szakértők folyamatosan azt kommunikálták a kormánnyal, hogy nem minden beteg kap megfelelő ellátást.

Cummings azt is felidézte, hogy Hancock még a kormánynak is azt mondta, hogy irányítása alatt van védőfelszerelések beszerzése és az ellátásilánc megszervezése, miközben utóbb kiderült, hogy ez nem volt igaz. Ezen okok miatt is Hancock kirúgását követelte:

„Azt mondtam: ha nem rúgjuk ki azonnal az egészségügyi minisztert és nem adjuk át a tesztelést más irányításába, akkor nagyon sok embert fogunk megölni”

A tanácsadó elmondása szerint Boris Johnson már áprilisban nagyon közel járt ahhoz, hogy eltávolítsa Hancockot a pozíciójából, ám valami ok miatt meggondolta magát. Cummings megjegyezte: semmi ésszerű érv nem szólt amellett, hogy megtartsák.

A korábbi tanácsadó szerint Hancock a tudományos tanácsadókat, különösen Sir Patrick Vallance-t és Chris Whitty-t használta fel arra, hogy „pajzsot építsen maga köré”, magyarul ha valami nagyon félresiklik, őket hibáztassák ezért. Cummings szerint a miniszter borzalmasan etikátlan hozzáállással folyamodott az egészhez.

Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök politikai fõtanácsadója elindul londoni otthonából 2020. november 13-án. Cummings bejelentette, hogy tervei szerint a Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválására kijelölt átmeneti idõszak vége, vagyis 2020. december 31-e elõtt távozik posztjáról. MTI/EPA/Andy Rain

Sir Patrick Vallance kapcsán azonban elismerően is nyilatkozott Cummings, ugyanis elmondta, hogy szerinte elsősorban neki köszönhető, hogy az országnak ilyen jó megállapodásokat sikerült kötnie a vakcinák beszerzése terén, mely Vallance magánszektorbeli tapasztalatainak és kapcsolatainak is volt köszönhető.

Cummings közölte, nincs olyan rendes kiépített rendszer, amely felügyelné, hogy fenyeget újabb járvány veszélye, ráadásul az sem tisztázott, hogy egyáltalán ki felel ezért. Mint mondta, mindenki egymásra mutogatott, amikor a felelősség kérdését kezdték el firtatni.

A tanácsadó elmondása szerint egyébként Johnson egyáltalán nem volt rajongója annak, hogy le kell zárni az országot, mivel jobban aggódott a gazdaság helyzete miatt. Hozzátette: az a kijelentés is elhangzott, ami bejárta a sajtót, hogy Johnson azt mondta, inkább „legyenek hullahegyek”, mint egy harmadik országos lezárás.

Mint mondta, alapvetően egyáltalán nem értettek egyet Johnsonnal a koronavírus témájában, próbált mindig érvelni a miniszterelnöknek, ám mindig süket fülekre talált. A jelenlegi, különböző besorolásos rendszer kaotikussága kapcsán sincs meglepődve, mint mondta, deja vu érzése van.

Cummings még azért távozott a brit kormányból, mert a lezárások alatt Durhambe utazott a családjával, amelyet a járványügyi szabályok szerint nem lett volna szabad. Elmondása szerint ezt mind azért tette, mert halálos fenyegetéseket kaptak Londonban, ezért el kellett hagyniuk a várost.

Úgy véli, azzal követett el óriási hibát, hogy nem magyarázta el ezt rendesen a lakosságnak a felháborodást követően, viszont már megbánta tettét. Cummings szerint amikor bejelentette lemondását, akkor a miniszterelnök meghökkentő szavakat mondott neki:

„Igazad van, jobban félek attól, hogy meg tudod állítani a káoszt, mint attól, hogy káosz van, mert a káosz azt jelenti, hogy rám figyelnek az emberek, hogy tudják, ki irányítja a helyzetet”