Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,039 $

Náci szimbólumokat festettek fel a buchenwaldi koncentrációs tábor emlékhelyénél

Fotó: Egymásra helyezett kövek az egykori buchenwaldi náci koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Weimarban 2016. április 11-én, a láger felszabadításának 71. évfordulóján. Az amerikai katonák 1945. április 11-én érték el a buchenwaldi haláltábort, amelyben a nácik 1937-től 50 ezret gyilkoltak meg a mintegy 240 ezer fogoly közül. (MTI/EPA/Martin Schutt)
not image

Koós Alexandra

2022. október 30. - 05:47

Az emlékhelyet működtető alapítvány „visszataszító támadásként” utalt a történtekre, amely az áldozatok méltóságát és az ő munkájukat is sérti.

A német hatóságok pénteken indítottak vizsgálatot, miután az elkövetők horogkereszteket és más náci szimbólumokat festettek az egykori buchenwaldi koncentrációs tábor helyén működő emlékhely tábláira.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

Az incidens csütörtök este történt, a rongálásban pedig két közlekedési tábla és az emlékhely térképét tartalmazó tábla érintett, amelyeket ismeretlen elkövetők festettek le, a rendőrség pedig nem sokkal az incidens után eltávolította a helyszínről a táblákat.

Az emlékhelyet működtető Buchenwald és Mittelbau-Dora Emlékhely Alapítvány megdöbbentőnek nevezte az esetet, s egy „visszataszító támadásként” utalt a történtekre, amely az áldozatok méltóságát és az ő munkájukat is mélyen sérti – számolt be a DW.

A buchenwaldi koncentrációs tábort és a hozzá tartozó szatellit-táborokat 1937-ben hozták létre, ahol 280 ezer embert tartottak fogva, köztük zsidókat, hadifoglyokat és politikai foglyokat, akiket elsősorban kényszermunkásként dolgoztattak a közeli hadiüzemekben.

A rabok közül több mint 56 ezer ártatlant gyilkoltak meg, mielőtt a tábort 1945-ben felszabadították volna. Ma múzeum és emlékhely található az egykori koncentrációs tábor helyén.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.