Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,45 Ft
Euró
392,56 Ft
Font
458,62 Ft
Bitcoin
61,048 $

Már műtétet és gyógyszert is javasolnak az elhízott gyerekeknek az USA-ban

Az új amerikai irányelvek alapján a viselkedés- és életmód-változtatás rengeteget számít a plusz kilók elleni harcban, ám ha ez nem válik be, drasztikusabb megoldásokra van szükség.

Fotó: Unsplash
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége 15 év után most először adott ki új iránymutatást a gyermekkori elhízásra vonatkozóan, amelyben felhívják a figyelmet, ha későn kezdik el az állapot megváltoztatását, élethosszig tartó egészségügyi problémák is kialakulhatnak.

Az Egyesült Államokban közel 15 millió elhízott fiatal él, s a gyerekkori elhízás magasvérnyomás-betegséghez, illetve kettes típusú diabétesz kialakulásához vezethet, így nem érdemes a beavatkozással várni. Soron kívül Tavaszias időben rendezik a téli Balaton-átúszást

A frissített ajánlásban arra is kitérnek, hogy a viselkedés- és életmód-változtatás rengeteget számít a plusz kilók elleni harcban, így ezzel kellene kezdeni, ám 12 éves kortól már gyógyszeres kezelési lehetőség, 13 éves kortól pedig műtét is szóba jöhet.

„A várakozás nem működik. Amit tapasztalunk, az az, hogy idővel egyre nagyobb túlsúly alakul ki, és egyre nagyobb lesz a valószínűsége annak is, hogy a gyerekkori elhízást felnőttkori elhízás követi majd”

– mondta Ilhuoma Eneli, az új iránymutatás társszerzője.

A holisztikus megközelítést ajánlják

Az iránymutatás mindemellett arra ösztönzi az orvosokat, hogy a gyerekkori elhízásra inkább betegségként, mint életmódbeli problémaként tekintsenek, mivel a kutatások kimutatták, hogy a gének és a hormonok nagyban befolyásolhatják az állapotot.

A szerzők a holisztikus megközelítést ajánlják, amelyben a műtét és a gyógyszeres beavatkozás is szerepel arra az esetre, ha az életmódváltás nem hozná el a várt eredményeket – derül ki a BBC beszámolójából.

Az USA-ban számos gyógyszer érhető el túlsúlyos gyerekek számára, ám ezekhez nehéz hozzáférni az ár, a biztosítási fedezet hiánya, illetve a jelentős kereslet miatt, ám még nagyobb gond az, hogy az elmúlt másfél évtizedben 17-ről 20%-ra nőtt az elhízott gyerekek aránya az országban.