Egy friss tanulmány szerint a Moderna és a Pfizer oltóanyagai nem veszélyeztetik a nemzőképességet

Fotó: Unsplash/Spencer Davis
not image

Borbély Fanni

2021. június 18. - 19:50

A Pfizer vagy Moderna vakcinával beoltott férfiaknál nem csökkent a spermiumok száma vagy minősége, állapította meg egy új tanulmány.

A Miami Egyetem kutatói 45 egészséges önkéntes spermiumminőségét vizsgálták az első oltás előtt, és 70 nappal a második oltás után, és megállapították, hogy az mRNS-vakcina két adagjának beadása után “egyik spermium-paraméterben sem volt jelentős csökkenés”.

“Mivel a vakcinák mRNS-t tartalmaznak, és nem az élő vírust, nem valószínű, hogy a vakcina befolyásolná a spermiumok paramétereit” – mondta a tanulmány szerzője, Dr. Ranjith Ramasamy, a Miami Egyetem reproduktív orvostudományi és sebészeti igazgatója.

Az eredmények, amelyeket csütörtökön a The Journal of the American Medical Association című folyóiratban tettek közzé, megszüntethetik azon férfiak félelmeit, akik vonakodnak az oltástól a termékenységi problémákról szóló korai jelentések miatt.

“Most már olyan bizonyítékokkal rendelkezünk, amelyek mindenkit megnyugtathatnak azzal kapcsolatban, hogy rendkívül alacsony a kockázata annak, hogy az oltás veszélyezteti a spermiumok számát”

– mondta a CNN-nek Dr. David Cohen, a chicagói Humán Reprodukciós Intézet társorvosa.

Cohen nem vett részt a JAMA legutóbbi tanulmányában, de társszerzője volt egy áprilisi orvosi jelentésnek, amely megállapította, hogy a koronavírus-fertőzés nem terjed szexuális úton.

A tanulmány szerzője elismerte, hogy megállapításait korlátozhatja az előszűrésen részt vevő fiatal, egészséges férfiak kis mintája, és hozzátette, hogy a spermaelemzés “nem tökéletes előrejelzője a termékenységi potenciálnak”. Az önkéntesek 18 és 50 év közöttiek voltak, az átlagéletkor pedig 28 év volt, és egyiküknek sem voltak korábban fennálló termékenységi problémáik.