Mostantól gyakorolni kell a műanyag zacskó nélküli életet a Fidzsi-szigeteken

not image

Takács Petra

2020. január 2. - 18:45

A globális klímaváltozás témájának felkapottsága egyre több ország vezetőit készteti pozitív döntések meghozatalára.

Január 1-től mindenféle műanyag zacskó gyártását és értékesítését betiltották a Fidzsi-szigeteken, a kormányzat ugyanis megelégelte az óceán műanyag-szennyezettségének mértékét. Azt remélik, a lépés következményeképp kevesebb szemét kerül az óceánba, a tisztább környezet pedig több turistát vonzhat a környékre.

Azok, akik megpróbálnak kiskapukat keresni a gyártás és értékesítés területén nagyon rosszul járhatnak, ugyanis a helyi adó- és vámhivatal közlése szerint a gyártásért akár 69 millió forintnak megfelelő bírság és hét év börtönbüntetés is kiszabható, míg az értékesítését 21 millió forintos bírsággal „jutalmazzák”.

Itt azonban nem állnak meg, jövő ilyenkor ugyanis már a polisztirol hab és a műanyag szívószál is tiltólistára kerül, újabb lépést téve ezzel a környezet megóvása felé.

A Csendes-óceáni térség megtisztítását célúl kitűző szervezetek szerint a műanyag-szennyezettség már élelmiszerbiztonsági témának is tekinthető, hiszen egy erről szóló tanulmány kimutatta, hogy az óceánból kifogott halak 97%-ban találtak valamilyen mikroműanyagot.

Mindez különösen nagy problémát jelent a Fidzsi-szigeteken élők számára, ott ugyanis a lakosság háromszor-négyszer több halat fogyaszt az átlagosnál.

Az ilyen és ehhez hasonló lépésekre tehát nagy szükség van, már csak azért is, mert jelenleg nagyjából 8 millió tonnányi műanyag kerül évente az óceánba, ha pedig ilyen ütemben haladunk tovább, 2050-re több műanyag lesz az óceánban, mint hal.