Dollár
397,04 Ft
Euró
418,84 Ft
Font
487,47 Ft
Bitcoin
17,155 $

Mostantól bűncselekménynek számít a maszkviselési szabályok megsértése az egyik országban

Guadalajara, 2020. december 27. A Los Olmos-i idõsek otthonának legfiatalabb dolgozója, milõtt megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus (COVID-19) elleni oltását a spanyolországi Guadalajarában 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdõdik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására. MTI/EFE pool/EPA/Pepe Zamora
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Dél-Afrikában különösen szigorú rendelet lépett érvénybe, melynek értelmében december 28-tól kezdődően az ország területén bárkit megbüntethetnek azért, ha nyilvános helyeken nem hordanak arcvédőt.

Dél-Afrikában különösen szigorú rendelet lépett érvénybe, melynek értelmében december 28-tól kezdődően az ország területén bárkit megbüntethetnek azért, ha nyilvános helyeken nem hordanak arcvédőt.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

Az ország elnöke, Cyril Ramaphosa hétfőn harmadik szintű nemzeti zárlatot rendelt el, így a temetéseken kívül mindennemű beltéri és kültéri rendezvényt szigorúan felfüggesztettek, ezen felül este 9-től reggel 6-ig semmilyen üzlet sem tarthat nyitva, a bároknak és az éttermeknek pedig 20 órakor be kell zárniuk.

Megtiltották az alkoholos italok árusítását is, legyen szó éjszakai klubokról, bárokról vagy éppen élelmiszerboltokról. Az új szabályok értelmében a maszk elhagyása bűncselekménynek számít, így bárkit letartóztathatnak, aki nem teszi fel az arcvédőt nyilvános helyeken.

Mindezidáig a szórakozóhelyek üzemeltetőinek, illetve a tömegközlekedésben dolgozóknak volt kötelező felszólítani a vendégeket, valamint az utasokat arra, ha nem viseltek maszkot, még mielőtt kihívták volna a rendőrséget.

Mostantól amint bárkit rajtakapnak, hogy levette a szájmaszkot vagy nem megfelelően, az orról lecsúszva, esetleg félrehelyezve hordja, letartóztathatják, és akár hat hónapig tartó letöltendő börtönbüntetésre ítélhetik.

A MyBroadBand hírportál értesülései szerint a drasztikus szabályokat azért kellett beiktatniuk, mivel egyre többen szegték meg a korlátozásokat és az előírásokat. Az elnök kiemelte, hogy a koronavírus-járványt csakis akkor győzhetik le, ha betartatják a lakossággal a szigorú korlátozásokat.