Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

MOHU: már 33 helyszínen van lehetőség a konyhai élelmiszer-hulladék leadására

Újabb lépést tett a MOHU a fenntarthatóság felé.

...svg content...Fotó: Freepik
Belföld

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A MOHU újabb lépést tett a konyhai élelmiszer-hulladék kezelésében: a házhoz menő gyűjtési program mellett már több hulladékudvarban is lehetőség van az ilyen típusú hulladék leadására. A cég közleménye szerint jelenleg 33 helyszínen érhető el a szolgáltatás, és a lefedettség folyamatosan bővül.

A program elsősorban olyan települések hulladékudvaraiban indult el, ahol már működik a tesztüzemű házhoz menő gyűjtés. A szolgáltatás terjeszkedését a hulladékudvarok kihasználtságának figyelembevételével ütemezik. Soron kívül Európa Tanács: rendszeresen bántalmazzák a fogvatartottakat a tiszalöki börtönben

Jelenleg Budapest, Cegléd, Kecskemét, Szolnok, Székesfehérvár, Kaposvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Orosháza, Gyomaendrőd, Békéscsaba és Nagykanizsa lakosai élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A MOHU becslései alapján egy ember hetente körülbelül 1 kilogramm konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot termel. A szelektív gyűjtés azért különösen fontos, mert ezek az anyagok értékes másodlagos nyersanyaggá alakíthatók. A biohulladék például biometánként megújuló energiaforrást biztosíthat, míg komposztként fenntartható tápanyagforrást nyújt a mezőgazdaság számára.

A konyhai élelmiszer-hulladékokat a hulladékudvarokban ugyanúgy kell leadni, mint más szelektíven gyűjtött anyagokat. Az anyagokat saját tárolóedényben kell a helyszínre szállítani, ahol szagbiztos, zárható gyűjtőedényekbe helyezhetők el.

Mit lehet leadni?

A hulladékudvarokban számos szerves anyag leadható, például:

  • gyümölcs- és zöldségmaradékok,
  • kávézacc és teafű (teafilter nélkül),
  • tojáshéj,
  • főtt ételmaradékok,
  • pékáruk,
  • feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények.

Ugyanakkor az alábbi anyagokat nem szabad a gyűjtőedényekbe dobni: csontok, élelmiszercsomagolás, porzsákok, porszűrők, papírzsebkendők, pelenkák, faágak, levelek, gallyak, valamint kommunális hulladék. Ezek egyrészt nem komposztálhatók, másrészt károsíthatják a feldolgozóberendezéseket.

Az EU-ban a szerves hulladék mindössze 16 százalékát gyűjtik és kezelik elkülönítve. Magyarországon a települési hulladék 34 százaléka biológiailag lebomló anyag, melyből évente 440 ezer tonna konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék keletkezik. A MOHU célja, hogy hosszú távon évente 155 ezer tonnát gyűjtsön be és dolgozzon fel.