Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,612 $

Emiatt vonta vissza az MNB a Magyar Gazdák egyesület engedélyét

TÉMÁK:
#MNB
Fotó: Unsplash/Gozha Net
Belpolitika
not image

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Kiderült, miért vonta vissza az MNB a Magyar Gazdák egyesület engedélyé.t

Az MNB visszavonta a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesületének (Magyar Gazdák egyesület) tevékenységi engedélyét, mert az intézmény nem rendelkezik a működése folytatásához szükséges minimális szavatolótőkével, és a tőkepótlásra nincs szándéka –  jelentette be szerdai közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Soron kívül Megszöktek a börtönből, majd elmentek palacsintázni: a vendégek buktatták le őket

A működése során növénybiztosítással, így aszálykockázatokkal is foglalkozó egyesület – minimális számú vitatott esetet kivéve – kárkifizetéseit rendezte, élő szerződései már nincsenek.

Miután az MNB szerdán kiadott határozatában visszavonta a Magyar Gazdák egyesület tevékenységi engedélyét, az egyesület újabb szerződéseket nem köthet, korábbi szerződéseinek hatályát pedig nem hosszabbíthatja meg.

Kötelezte a jegyben az egyesületet

A jegybank kötelezte az egyesületet arra is, hogy negyedévente küldjön jelentést számára a még meglévő károsultakkal megállapodásokkal le nem zárt kárügyeinek állásáról, és az ezek kielégítésére rendelkezésre álló eszközfedezetről addig, amíg valamennyi kötelezettsége megszűnik – ismertette az MNB.

Az MNB tavaly óta folytatott átfogó vizsgálatot az alapvetően növénybiztosítással – ezen belül aszálykár kockázatvállalással is – foglalkozó biztosító egyesületnél. Októberben az előzetesen megállapított biztosítási szükséghelyzetre tekintettel felügyeleti biztosként a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t rendelte ki az intézményhez.

A felügyeleti biztos gondoskodott a Magyar Gazdák egyesület kárkifizetéseinek megfelelő rendezéséről. Az egyesület így jelenleg már nem rendelkezik hatályban lévő biztosítási szerződéssel. A biztos maximum 4 hónapos mandátumának lejártával befejezte tevékenységét az egyesületnél – közölte az MNB.

(MTI)