Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,035 $

A miniszterelnöki fizetés az uniós élbolyban – a magyar dolgozók fizetése sereghajtó

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Legkevésbé sem arányos Orbán Viktor fizetése és a magyar dolgozók átlagkeresete: uniós összehasonlításban Orbán fizetése az egyik legmagasabb az EU-s vezetők között, míg a magyar dolgozók átlagkeresete a legalacsonyabb a blokkban.

Miután az RTL nemrég kiszámította, hogy Orbán Viktor fizetése márciustól 860 ezer forinttal havi bruttó 5 727 000 forintra nőhet, az Euronews arra vállalkozott, hogy kideríti, ez a brutális összeg mennyire arányos a magyar keresetekhez és nyugdíjakhoz képest.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Magyarország két dologban verhetetlen: nálunk a legmagasabb az infláció és az élelmiszerárak is Magyarországon szálltak el a legdurvább mértékben, ám nemzetközi összehasonlításban is sikerült a legrosszabban teljesítő országok élbolyába kerülnünk.

A magyar dolgozók átlagbére csak a bolgárokénál jobb egy fokkal, ahol 2021-ben a bruttó átlagkereset épphogy meghaladta a 10 ezer eurót: 10 345 euró volt, mely átszámítva mintegy évi 4,1 millió forintot jelent. A magyar munkavállalóknál jobban keresnek a románok, lengyelek, görögök és a szlovákok, de még a horvátok is, akiknél az év elejétől az euró a hivatalos fizetőeszköz.

Az éves horvát bruttó átlagkereset 25 százalékkal haladta meg a magyart, s meghaladta a 16 ezer eurót is, átszámítva mintegy 6,5 millió forintot. Noha az uniós miniszterelnöki bruttó fizetések összehasonlítása a naprakész adatok hiányában nehezebb feladat, az Euronews minden fellelhető információt megkeresett a témában.

Orbán Viktor meglepően jól keres ahhoz képest, hogy a dolgozók mennyire nem

A portál gyűjtése szerint az EU-tagországok miniszterelnöki bruttó átlagfizetése 2022-ben 52,7 millió forint volt: ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor a tavalyi, közel 4,9 milliós havi, évi több mint 58 milliós bruttó fizetésével többet keresett az uniós átlagnál.

Orbán bére magasabb volt tavaly, mint Sanna Marin finn miniszterelnöké, noha kevesebbet keresett a holland, francia, svéd, luxemburgi, ír, belga és dán kormányfőnél. Nem is a listavezetők bére a meglepő, sokkal inkább az, hogy a Magyarország népességénél négyszer nagyobb Lengyelország miniszterelnökének fizetése csupán harmada Orbán Viktorénak.

A portál ezen a ponton hangsúlyozta, hogy rendkívül szembetűnő, hogy a magyar átlagkeresetek és a magyar miniszterelnök éves fizetése uniós sorrendben milyen szinten eltér egymástól – a bérszakadék pedig csak ennél nagyobb lesz, mivel Orbán márciustól további automatikus fizetésemelésben részesül.

Összehasonlításban még szembetűnőbb a különbség

A magyar miniszterelnök havi bruttó keresete tavaly 4 870 000 forint volt, idén márciustól azonban további, mintegy 17,7 százalékkal emeli a fizetését, mely így bruttó 5 727 000 forintra emelkedhet.

Nyilvánvalóan bruttó számokról beszélünk, azonban még ettől függetlenül is hihetetlenül nagy a különbség a magyar dolgozók és Orbán fizetése között: ha nettóban nézzük ugyanis, ez havi 4 millió (!) forintot jelent, ami az átlagnyugdíj hússzorosa.

A bruttó keresetet tekintve a miniszterelnök havi fizetése a minimálbér huszonötszöröse, a pedagógusi minimálbér csaknem tizenötszöröse, s közel tízhavi bruttó átlagkeresetnek (!) felel meg.