Clouds
21 Budapest
Dollár
345,45 Ft
Euró
370,80 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,923 $

Minimális a kereslet az újépítésű ingatlanokra

TÉMÁK:
#Budapest #Ingatlan
Fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Nem számítanak jelentősebb fellendülésre.

A január és a február kifejezetten „keserves” volt, mindössze néhány kisebb értékű eladása volt az irodának, március és április táján viszont mintha ismét megmozdultak volna a vevők, így elkezdett nőni a tranzakciók száma – mondta Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője.

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

A dél-pesti agglomeráció ingatlanpiacán azonban a telkekkel ellentétben továbbra is „gyakorlatilag nulla” a kereslet az újépítéstű ingatlanokra. Ezeknek az ára riasztja el a vevőket, hiszen az építőanyagárak tovább emelkedtek, ahogy a telkek ára sem zuhant.

Az eladók nem akarnak és nem is tudnak engedni az árból

A felújításra váró családi házaknál még az elhelyezkedés sem javít sokat a helyzeten, a szakértő szerint ráadásul a kínálat egyre nagyobb, és már jelentős mértékben meghaladja a keresletet – mely becslése szerint mintegy 40 százalékkal biztosan csökkent az elmúlt évben.

A csökkenő kereslet viszont nem eredményezte az árak mérséklődését, vagy legalábbis nem drasztikus mértékben. A 2008-as válsággal szemben, amikor zuhantak az ingatlanárak, ez most nem következett be, mintha az eladók „nem fognák fel”, hogy változott a helyzet, illetve ha fel is fogják, nem tudnak engedni az árból, hiszen ha másik ingatlant akarnak venni az eladott ingatlan árából, akkor szintén magas árakkal szembesülnek – magyarázta Marosvölgyi.

Úgy véli, hogy amíg a háború tart és az infláció számottevő mértékben nem csökken, a hitelkamatok pedig magasak, addig jelentősebb fellendülésre nem lehet számítani.