Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,71 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
464,27 Ft
Bitcoin
63,770 $

Meglepő lehet, de ez minden idők legnagyobb példányszámban eladott mobilja

A gyártót valószínűleg sokan eltalálnák, ám a típus némi meglepetést okozhat.

...svg content...Fotó: Unsplash/Eirik Solheim
Mobil

Kiss László

Szerkesztő

Bár jelenleg a Samsung és az Apple a globális okostelefon-piac vezetői, egyikük sem állíthatja magáról, hogy az ő nevükhöz kötődne minden idők legkelendőbb telefonja. Ez a cím ugyanis egy szerény és egyszerű készüléké, amelyet csaknem két évtizeddel ezelőtt dobtak piacra: a Nokia 1100-é.

A Nokia 1100 egy alacsony árkategóriájú mobiltelefon volt, amelyet a feltörekvő piacokra, például Oroszországba, Kínába és Indiába terveztek. Egyszerű monokróm kijelzővel, porálló billentyűzettel, zseblámpával és hosszú élettartamú akkumulátorral rendelkezett. Nem voltak olyan különleges ismertetőjelei, mint a kamera, a színes kijelző vagy az internet-hozzáférés, ezt a modellt ugyanis elsősorban még telefonálásra és szöveges üzenetek küldésére használták. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

A telefont 2003-ban adta ki a Nokia, amely akkoriban a mobiltelefon-ipar meghatározó szereplője volt. Árazásának köszönhetően a telefon hatalmas siker volt, világszerte több mint 250 millió darabot adtak el belőle, aminek köszönhetően ez lett a történelem legkelendőbb szórakoztatóelektronikai eszköze, megelőzve a Sony PlayStation 2-t és az iPodot.

A Nokia 1100 gyártását 2009-ben beszüntették, miután hackerek megtalálták a módját annak, hogy egyes modellekben kihasználjanak egy szoftverhibát. A Nokia ekkorra már elvesztette piaci részesedését a fejlettebb okostelefonokat kínáló versenytársakkal, például az Apple-lel és a Samsunggal szemben.

A Nokia 1100 sokak számára jelentette az első telefont, ami miatt egyesek nosztalgiázva tekinthetnek vissza rá, ám az európai piacon a finn gyártó egy másik készüléke, a listán egyébként több mint 160 millió eladott példánnyal a hetedik helyen álló Nokia 3210 volt a meghatározó szereplő.

A tíz legnagyobb példányszámban eladott készülék listáján szép számmal szerepelteti magát az Apple is, ugyanis az iPhone 6-sorozat, az iPhone 6S-sorozat, az iPhone 7-sorozat, az iPhone 11-sorozat, valamint az iPhone XR/XS/XS Max készülékek is helyet kaptak rajta.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.