Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
361,58 Ft
Euró
391,43 Ft
Font
465,88 Ft
Bitcoin
66,053 $

Kétszer annyi migráns veszti életét a szárazföldi úton Európába, mint a tengeren

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Mixed Migration Center (MMC) kutatói által készített jelentés szerint egyre több menekült és migráns kel át a Szaharán Európa felé.

...svg content...Fotó: Illegális bevándorlók érkeznek az olasz pénzügyőrség hajóján a dél-olaszországi Lampedusa szigetére 2023. szeptember 19-én. Az olasz kormány megszigorította az illegális bevándorlókra vonatkozó szabályokat, mert az előző évhez képest megkétszereződött az idén mostanáig Olaszországba érkezett migránsok száma. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco
Európa

Kiss László

Szerkesztő

A tanulmány rávilágít arra a sokkoló tényre, hogy becslések szerint kétszer annyian vesztik életüket az afrikai szárazföldi útvonalon, mint a Földközi-tengeren. A jelentés kiemeli, hogy rengeteg migráns válik embercsempészek áldozatává, akiket gyakran elrabolnak váltságdíjért, rabszolgasorba taszítanak, vagy különböző erőszakos cselekmények áldozataivá válnak.

Az új konfliktusok és az instabilitás olyan országokban, mint Mali, Burkina Faso és Szudán, hozzájárulnak a növekvő migrációs áramlatokhoz, emellett a fokozódó elnyomás, az éghajlatváltozás következményei és számos régió fejlődő országainak gazdasági hanyatlása is szerepet játszik a jelenségben. Soron kívül 78 milliárd forintos fizetési felszólítást küldött az EB Magyarországnak

A jelentés készítői elismerik, hogy nem állnak rendelkezésre átfogó statisztikák az afrikai útvonalakon bekövetkező halálesetekről, ugyanakkor az UNHCR adatai szerint 2020 és 2023 között több mint háromszorosára nőtt a menekültek és menedékkérők száma Tunéziában, amely a fő tranzitország az Európába igyekvő migránsok számára.

A tanulmány célja, hogy felhívja a figyelmet a Földközi-tengerhez vezető szárazföldi útvonalak veszélyeire. Csak 2023 első felében több mint 72 000 migráns és menekült haladt át ezeken az utakon, és 785 ember vesztette életét vagy tűnt el.

A megkérdezettek Algériát, Líbiát és Etiópiát tartották a legveszélyesebb országoknak ezen az útvonalon, a jogsértések fő elkövetőiként pedig bűnözői csoportokat, fegyveres alakulatokat, valamint biztonsági erőket, rendőröket, katonákat, bevándorlási és határőröket azonosítottak.

Már bruttó 652 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon

Az emberek keresete is egyre magasabb Magyarországon, májusban például 652 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset.

Magyar Péter tagadja, hogy vezetőnek és politikusnak készült volna

Magyar Péter most azt állítja, vezetőnek és politikusnak sem készült, amiben sokan kételkednek, látván azt, hogyan építette fel magát.