Te is mézzel ízesíted a teád? Erről érdemes tudnod!
Noha a méz tökéletes alternatívája a cukornak, akad néhány fontos tudnivaló az édesítő kapcsán.
A mindmegette.hu járt utána annak, vajon jó ötlet-e, ha mindig mézzel ízesítjük teánkat: noha a friss és meleg zöld teát jó ötletnek tűnhet mézzel ízesíteni, valójában ez többet árt, mint használ. A mézről érdemes tudni, hogy nyersen egy kiváló tápanyag, mindemellett pedig antioxidánsforrás is, ám a magas hő elpusztítja a mézben található tápanyagok jelentős részét.
Eme információ birtokában pedig joggal merül fel a kérdés, hogy ez azt jelenti, nem rakhatunk forró italba mézet? A válasz pedig az, hogy mivel a méz 37 fokon elveszíti antimikrobiális tulajdonságait, 40 fok felett pedig csak tovább romlik a helyzet, ugyanis ekkor már a méz minden fontos enzime is elpusztul.
Ez az invertáz, mely az emberi szervezetben segíti a komplex cukrok emésztését, valamint antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ennél is magasabb hőmérsékleten pedig elkezdődik a karamellizálódásnak nevezett folyamat, mely a méz összes jótékony komplex cukrát átalakítja egyszerű cukorrá. Röviden tehát a válasz a kérdésre: soha ne rakjunk mézet forró italba.