A méz ára az egekben, egyes fajtái pedig idén is hiánycikkek lehetnek

Fotó: Twenty20
not image

Takács Petra

2022. január 26. - 15:37

Alacsony a méz kínálata a belpiacon, emiatt pedig az ára is magas, ez pedig kifejezetten negatív hatással van a keresletre a belföldi mézcsomagolók és a külföldi vevők esetében is.

Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke szerint a hazai vásárlók egyelőre nem tapasztalják a mézhiányt, bár eladói oldalról sincs jelentős kínálat, mivel belföldön az eladott akácméz 90 százalékát a méhészek közvetlen formában értékesítik, így a maradék 10 százalék kerül csak a boltok polcaira.

Ennek oka, hogy a méz felvásárlási ára jelentősen magas szintre emelkedett, így a bolti méz is várhatóan drágább lesz, mivel a mézkitermelők és a boltok is rárakják még a saját hasznukat az egyébként is drága termékekre – közölte a Napi.hu.

A 2021-es kedvezőtlen időjárási körülmények miatt egy újabb hátrányos év volt a méhészek számára, mivel az akácméz mindössze a Tiszántúlon hozott jó termést, a Dunántúlon viszont jóformán semmi sem termett, valamint az akácméztermés nagy részét exportálták a tavalyi év második felében.

Ezen felül a fő gondot az jelenti, hogy az egész világon megemelkedett a természetes méz ára, ami Magyarországon fokozottan igaz, így az import sem viszi majd le eléggé az árakat. Már az Ukrajnából érkező olcsóbb mézekből is hiány van, a kínai termékek pedig egyáltalán nem számítanak népszerűnek, mivel gyakran hamisítványok, vagyis a rendes mézet sziruppal hígítják fel.

Az akácmézért kilónként bruttó 2300 forintot fizettek a felvásárlók a termelőknek, s bár a termelőknél még lehet találni majd egy kevés akácmézet, azonban a virágméz a tavalyi évhez hasonlóan idén is hiánycikk lesz.