Clouds
21 Budapest
Dollár
353,08 Ft
Euró
387,73 Ft
Font
434,73 Ft
Bitcoin
23,748 $

Megtámadtak egy mexikói börtönt, legalább 14 ember életét vesztette

Fotó: Sűrű füst száll a magasba a Cadereyta börtön épülete felett a mexikói Új-León szövetségi állambeli Cadereytában, ahol tizenhárom elítélt meghalt egy fegyenclázadásban 2017. október 10-én. (MTI/EPA)
Dél-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Fegyveresek támadtak a Ciudad Juarez-i börtönre, ami 14 ember életét követelte, rajtuk már nem lehetett segíteni.

Fegyveresek támadtak egy mexikói börtönre az északi határvárosban,Ciudad Juarezben, aminek során legkevesebb 14 ember meghalt, 24 rabnak pedig sikerült megszöknie. Erről az állami tisztviselők számoltak be az incidenst követően.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

A vasárnap kiadott hivatalos közleményben az ügyész azt mondta, a támadók helyi idő szerint reggel 7 órakor érkeztek meg a helyszínre, páncélozott járművekkel, majd tüzet nyitottak az őrökre.

A tűzharcban 10 börtönőr és 4 rab vesztette életét. Az államügyész elmondása szerint legalább 13 ember megsebesült a támadásban. A börtönben néhány lázadó rab tárgyakat gyújtott fel, miközben összecsaptak a börtönőrökkel – írja az Al Jazeera.

A mexikói katonák is beavatkoztak

A mexikói katonák és az állami rendőrség később, még a vasárnap folyamán visszaszerezte a kontrollt a börtön felett. Legalább négy embert őrizetbe vettek, de egyelőre nem tudni, hogy azok a rabok vagy a fegyveres támadók közül valók-e.

A mexikói börtönökben gyakoriak az erőszakos cselekmények, köztük olyan intézményekben is, ahol a hatóságok csak névleges ellenőrzést tartanak fenn. A rivális bandák rabjai között rendszeresen törnek ki összecsapások, akik közül többen a drogkartellek megbízásából cselekednek.

Augusztusban szintén egy állami börtönben tört ki lázadás, ami a Ciudad Juarez utcáira is átterjedt. Akkor 11 ember vesztette életét, mialatt két rabbal végeztek a börtönben, és a bandatagok lövöldözni kezdtek az utcán. Többek között négy rádióállomás alkalmazottjával is végeztek, akik akkor promóciós eseményt tartottak egy étteremben.

Nem sokkal a legutóbbi támadás előtt a Ciudad Juarezben rendőrökre támadtak, majd az üldözés végén sikerült elfogniuk négy férfit a hatóságoknak. Később a rendőrség megölt két feltételezett támadót, akik egy SUV-ban utaztak.