Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Mexikó: több mint 300 migránst, köztük 103 gyermeket találtak egy pótkocsiban

Fotó: Mexikói katonák keresőakcióban vesznek részt az amerikai határnál levő Matamoros városban 2023. március 6-án, miután mexikói fegyveresek elraboltak négy amerikai állampolgárt. MTI/AP
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az INM szerint az embercsempészek gyakran használják ezt az útvonalat, hogy a migránsokat Mexikó délkeleti részéből az USA-ba juttassák.

A mexikói hatóságok jelentése szerint egy sofőr nélküli teherautóra bukkantak Veracruzban, amely az autópályától nem messze, a tengerparton állt, s a jármű pótkocsijában 343 ember, köztük 103 kísérő nélküli gyermek tartózkodott.

Soron kívül Lezuhant egy férfi a Margit hídról, nem tudták megmenteni

A Nemzeti Migrációs Intézet (INM) szerint az embercsempészek gyakran használják ezt az útvonalat, hogy a migránsokat Mexikó délkeleti részéből az USA-ba juttassák, s a szülők vélhetően azért fizettek a bűnözőknek, hogy vigyék a kicsiket utánuk az Egyesült Államokba.

A hatóságok arra a megállapításra jutottak, hogy a pótkocsiban elhelyezett emberek egészségi állapota viszonylag jó, a kiskorúak többsége pedig Guatemalából származott, míg a felnőttek javarészt Hondurasból, El Salvadorból, Ecuadorból és Guatemalából érkeztek.

Az INM hozzátette, miszerint az nem volt világos, hogy a sofőr miért menekült el, illetve a gyerekeket egyelőre a veracruzi családsegítő központ felügyelete alá helyezik – derül ki az Al Jazeera beszámolójából.

A korábban talált elhagyott teherautókban rendszerint csak holtesteket találtak a rendőrök, ám a fent említett pótkocsi tetejébe ventilátorral ellátott szellőzőnyílásokat építettek, és a migránsok csuklóján színes, kóddal ellátott karkötők voltak, nyilvánvalóan a könnyebb beazonosíthatóság érdekében.