Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,33 Ft
Euró
395,52 Ft
Font
468,04 Ft
Bitcoin
67,152 $

Megdöbbentő, milyen sok felhasználói adatot kért ki a magyar állam a Facebooktól

Soha nem fordultak még annyi adatkéréssel a Facebookhoz a magyar hatóságok, mint tavaly.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Meta átláthatósági jelentése alapján úgy tűnik, évről-évre egyre több megkereséssel fordulnak a céghez Magyarországról: 2023-ban kétszer annyi felhasználói adatokra vonatkozó kérvényt küldtek a magyar hatóságok, mint 2021-ben. Csak 2023 második felében 1083 darab kormányzati adatkérést kaptak, ezek 1267 ember vagy oldal információira vonatkoztak, mivel egyszerre több személynél vagy oldalnál is kérvényezhettek tájékoztatást.

Múlt évben összesen 2116 kérvénnyel fordultak a közösségi médiaszolgáltatóhoz hazánkból. Az összes kérvényt tekintve Magyarországról látványosan sok kérvényt nyújtottak be, például a hasonló lakosságszámú Csehország csak 1421 alkalommal kért adatot. Magyarország azonban elmarad a lakosságszámban kisebb osztrákoktól, ők összesen 3311 darab kérvényt nyújtottak be – számolt be a Portfolio a jelentésre hivatkozva.

Mint írják, a magyar kormányzat 2023-ban összesen 2680 Facebook-fiókról kért információt, amire úgyszintén nem volt még példa hazánkban. A lap szerint a megkeresések legnagyobb részénél bírósági (többnyire bűncselekményekhez kapcsolódó) eljárásokra hivatkoztak, de az első félévben 13, a másodikban pedig 7 darab vészhelyzeti kérelmet küldtek. Utóbbiak kapcsolódhatnak súlyos bűncselekmények megelőzéséhez, vagy keresett személyek felderítéséhez is – jegyzik meg.

Fontos hozzátenni azt is, hogy a Metánál sokszor indokolatlannak tartják a magyar hatóságoktól érkező felhasználói adatkéréseket: mint kiderült, a második félévben kevesebb mint az ügyek kétharmadánál, 65,93%-ában küldtek bármilyen információt, vagyis teljesítették legalább részlegesen az adatkérést. Az év első felében azonban még kevesebb esetben teljesítették ezt: ekkor csak 50,63%-ban küldtek érdemi választ. Összehasonlításképp Ausztriában 75,1%-ban, míg Csehországban 80% felett tesz eleget az adatkéréseknek a Meta.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.