Mesterséges bőr teheti valósághűbbé a videojátékokat

Szabó Kata

2019. november 20. - 23:13

Újabb jelentős felfedezés határán állunk, melynek előnyeit a művégtagokkal élők is megtapasztalhatnák.

Szintetikus bőrrel bevont protézis segíthetné a művégtagokkal élőket a tapintás érzetének megtapasztalásában, de ugyanez a technológia tehetné lehetővé azt is, hogy egy videojáték történéseit a saját bőrünkön is megérezzük.

A mesterséges bőrrel bevont tapasz a felhelyezése után rezeg és enyhén nyomja a bőr felületét, ami ezt követően impulzusokat továbbít. A tesztek során egy protézist viselő férfi művégtagára helyezték fel a tapaszt, majd miután megragadta az elé kihelyezett poharat, a tapasz jeleket küldött a felkarhoz, lehetővé téve ezáltal az érintés érzetének megtapasztalását.

Fotó: Northwestern University

“A tapintás nagyon fontos egy végtag használatának szempontjából”, nyilatkozta Christof Lutterot, az Egyesült királyság Bathi Egyetemének professzora. “Bárki, aki megpróbálta már télen csupasz kézzel megfogni a hideg kilincset tudhatja, hogy az érintés érzékelés rendkívül fontos a tárgyak kezelésének szempontjából.”

A szintetikus bőr a tervek szerint videojátékoknál is felhasználható lesz, a működési elv pedig nem túl bonyolult, a felhelyezett tapasz ugyanis épp olyan ingereket kap majd, mint a játékban szereplő karakter, vagyis adott esetben akár egy bekapott lövés is megérezhető lesz, persze nem olyan intenzitással, mintha az a való életben történne.

A mesterséges bőrt kifejlesztő John Rodgers már a finomhangolással és továbbfejlesztéssel kapcsolatos munkálatokat is megkezdte, a cél ugyanis az, hogy a tapaszok a tapintáson túl a bőr hűtésére és fűtésére is képesek legyenek.