Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,612 $

Merkel kihátrált a húsvéti lezárás mögül a felháborodás hatására

Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletet tart az oltási kampányról a tartományi kormányfõkkel folytatott telefonkonferencia után berlini hivatalában 2021. március 19-én. MTI/EPA/Pool/Filip Singer
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Angela Merkel, Németország kancellára a tartományi miniszterelnökökkel tartott találkozóján bejelentette, mégsem lesz szigorú lezárás húsvétkor.

Nagy felháborodást keltett a német kormány egyik tervezete, melynek értelmében drákói szigort rendeltek volna el a húsvéti időszakra. Április 1 és 5 között gyakorlatilag minden boltot bezártak volna, mindössze április 3-án nyithattak volna ki az élelmiszerüzletek, a vallási szertartásoknál pedig arra kértek minden egyházat, hogy lehetőleg online tartsák meg őket.

Soron kívül Megszöktek a börtönből, majd elmentek palacsintázni: a vendégek buktatták le őket

Merkel azért tervezett ilyen szigort, hogy sikerüljön megtörni a harmadik hullám fertőzési számainak exponenciális emelkedését, ám a javaslat óriási felháborodást keltett. A Der Spiegel például „botrányosnak” nevezte a javaslatot, szerintük a kormány rossz prioritásokat állított fel, és inkább az oltási programon kellene javítaniuk.

A vezető epidemiológusok szerint különösebb hatása nem lett volna a harmadik hullámra az ötnapos szigor, az egyházak pedig különösen ellenezték a döntést. A felháborodás végül akkorának bizonyult, hogy a kormány kihátrált a döntés mögül.

A Deutsche Welle beszámolója szerint azonban Merkel egy soron kívüli találkozót hívott össze a tartományi miniszterelnökökkel a mai délelőtt folyamán, ahol bejelentette, hogy mégsem fogják a különösen szigort elrendelni húsvétra.

A Bild információi szerint ráadásul Merkel el is ismerte a találkozó során, hogy hibázott és felvállalta a felelősséget a botrányért. „Amikor fejjel mész a falnak, mindig a fal fog nyerni – ezt már megtapasztaltam az idők során” – idézte a lap a kancellárt.

Állítólag Marküs Söder, Bajorország miniszterelnöke és Armin Laschet, a CDU elnöke tisztelettel fogadta Merkel bejelentését, amellyel terveik szerint a felháborodást enyhítenék. A húsvéti lezárás így elmarad, a további intézkedésekről később jön a bejelentés.