Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
363,95 Ft
Euró
394,36 Ft
Font
468,84 Ft
Bitcoin
64,330 $

Merkel kihátrált a húsvéti lezárás mögül a felháborodás hatására

Angela Merkel, Németország kancellára a tartományi miniszterelnökökkel tartott találkozóján bejelentette, mégsem lesz szigorú lezárás húsvétkor.

...svg content...Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletet tart az oltási kampányról a tartományi kormányfõkkel folytatott telefonkonferencia után berlini hivatalában 2021. március 19-én. MTI/EPA/Pool/Filip Singer
Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Nagy felháborodást keltett a német kormány egyik tervezete, melynek értelmében drákói szigort rendeltek volna el a húsvéti időszakra. Április 1 és 5 között gyakorlatilag minden boltot bezártak volna, mindössze április 3-án nyithattak volna ki az élelmiszerüzletek, a vallási szertartásoknál pedig arra kértek minden egyházat, hogy lehetőleg online tartsák meg őket.

Merkel azért tervezett ilyen szigort, hogy sikerüljön megtörni a harmadik hullám fertőzési számainak exponenciális emelkedését, ám a javaslat óriási felháborodást keltett. A Der Spiegel például „botrányosnak” nevezte a javaslatot, szerintük a kormány rossz prioritásokat állított fel, és inkább az oltási programon kellene javítaniuk. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

A vezető epidemiológusok szerint különösebb hatása nem lett volna a harmadik hullámra az ötnapos szigor, az egyházak pedig különösen ellenezték a döntést. A felháborodás végül akkorának bizonyult, hogy a kormány kihátrált a döntés mögül.

A Deutsche Welle beszámolója szerint azonban Merkel egy soron kívüli találkozót hívott össze a tartományi miniszterelnökökkel a mai délelőtt folyamán, ahol bejelentette, hogy mégsem fogják a különösen szigort elrendelni húsvétra.

A Bild információi szerint ráadásul Merkel el is ismerte a találkozó során, hogy hibázott és felvállalta a felelősséget a botrányért. „Amikor fejjel mész a falnak, mindig a fal fog nyerni – ezt már megtapasztaltam az idők során” – idézte a lap a kancellárt.

Állítólag Marküs Söder, Bajorország miniszterelnöke és Armin Laschet, a CDU elnöke tisztelettel fogadta Merkel bejelentését, amellyel terveik szerint a felháborodást enyhítenék. A húsvéti lezárás így elmarad, a további intézkedésekről később jön a bejelentés.

Tisza Párt alelnöke Balog Zoltánról: küldetése, hogy letörje a magyarok szabadságvágyát

Bírálata dacára Tarr Zoltán ma is nagyon szereti egyházát, a püspökről viszont nincs túl jó véleménnyel.