Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Megszűnhet a római katolikus papok cölibátusa

TÉMÁK:
#Ferenc Pápa
Fotó: Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2023. március 8-án. MTI/AP/Andrew Medichini
Külföld

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

Ferenc pápa nem tartja kizártnak, hogy a jövőben eltöröljék a római katolikus papok cölibátusát.

Ferenc pápa minderről az argentin Infobae hírportálnak adott interjújában beszélt, kiemelte ugyanakkor, hogy szerinte ez nem könnyítené meg a papok dolgát.

Soron kívül Az Újpest szerint kitalált a napokban megjelent Véber György interjú

Hétfőn lesz tíz éve, hogy Ferenc pápa a római katolikus egyház vezetője lett, amely alkalomból számos interjút adott. Az egyik legutóbbiban szó esett a cölibátus eltörléséről is, amely felvetéstől a pápa egyáltalán nem zárkózott el.

Arra a kérdésre, hogy eltörölhető-e a cölibátus kötelezettsége, a pápa egyértelműen azt válaszolta, hogy igen, ám egyúttal jelezte, hogy véleménye szerint a cölibátus eltörlése nem könnyítené meg a papok szerepét.

A keleti katolikus egyházak cölibátust nem igénylő gyakorlatára utalva a pápa elmondta, nem lát ellentmondást abban, hogy egy pap házasodik. „A nyugati egyházban ez egy ideiglenes szabályozás. Ez nem örök, mint a papszentelés”, mondta.

Pozitív hatások

A cölibátus létezése az utóbbi években több vitát is eredményezett a papok által elkövetett szexuális visszaélések kapcsán.

Mivel a jelenség egyre gyakrabban fordul elő, egyesek úgy vélik, hogy ha a papoknak is engedélyezetté válnának a szexuális együttlétek, úgy az a visszaélések számát is érdemben csökkenthetné.