Dollár
432,50 Ft
Euró
420,54 Ft
Font
470,25 Ft
Bitcoin
19,424 $

Mégsem tesz jót a szívnek a bor?

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. január 30. - 00:46

Azt eddig is tudtuk, hogy a nagy mennyiség káros, de állítólag az óvatos borozgatás is bajt okoz.

Legalábbis a World Heart Federation szerint, amely lényegében méregként aposztrofálja a legkisebb mennyiségű bort is a szívre nézve, ugyanis az eredmények szerint gyengíti annak összehúzódását és kamrafibrillációhoz is vezet.

A „kis mennyiség orvosság”-féle feltételezések ugyanakkor még a közelmúltig is tartották magukat, a World Cancer Research Fund korábbi kimutatása szerint a főétkezésekhez fogyasztott egy-egy pohár bor nem csupán a szívinfarktus, de a rosszindulatú daganatok kockázatát is segít csökkenteni.

Ezzel teljesen ellentétes a mostani kutatás, hiszen amellett, hogy kardiotoxinnak kiáltották ki a bort, még rákkeltőnek is titulálták, mivel a májban az alkohol lebontása során acetaldehid keletkezik, mely elősegíti a rosszindulatú sejtburjánzások fejlődését.

A Lancet Oncology publikációja szerint világszerte a rákos megbetegedések 4%-a, vagyis 750 ezer eset az alkoholfogyasztás miatt következik be, ráadásul ezeknél a betegségeknél általánosságban nézve is magas az összefüggési arány – írta meg az Index

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.