Megmutatta aggasztó fegyverarzenálját Irán: íme a „rakétaváros” (videó)

TÉMÁK:
#Irán #rakéta
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

Az iráni közszolgálati televíziós csatorna bemutatta a Forradalmi Gárda legújabb bázisát, melynek alapján kiderült, hogy az ország hadereje állig fegyverkezve ballisztikus és cirkáló rakétákkal.

A hétfőn sugárzott felvétel egy földalatti létesítményt mutat be, melyen látható, hogy micsoda mennyiségű fegyverzetet tudhat magáénak a haderő, köztük betonfalak mellett sorakozó rakéták hadát – szúrta ki a CNBC. A bázison kívül a gárda állítása szerint „elektronikus háborús fegyverzet” található, köztük radarok, megfigyelő és szimulációs rendszerek, valamint rakétaelterelők.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Husszein Szálámi, a Forradalmi Gárda parancsnoka elmondta a közvetítés során, hogy a bemutatott fegyverzet csak egy „kis szelete” annak a fegyverarzenálnak, amely a gárda tengeri haderejének valós kapacitását képezi.

A CNBC is megjegyzi, hogy az állami televízió közvetítéséből nem derül ki pontosan, merre lehet a bázis, valamint a hitelességét sem sikerült a felvételeknek megerősíteni, de szakértők szerint ez egyike azon földalatti létesítményeknek, amelyeket a Forradalmi Gárda az Öböl partjának mentén épített ki az Izraellel és az Egyesült Államokkal fokozódó feszültségre tekintettel.

„Irán rakétaparádéja beleillik a szélesebb körű politikába, amivel nyomást akarnak helyezni Washingtonra a súlyos amerikai szankciókra válaszul. Nukleáris-, rakéta- és regionális biztonsági szempontból az iráni lépéseket úgy kell értelmezni, hogy árat társítanak az amerikai szankciók esetleges fennmaradásához”

mondta Torbjorn Soltvedt, a Verisk Maplecroft elemzője.

Washington és Teherán álláspontja továbbra sem tudott közeledni egymáshoz, pedig mindketten jelezték szándékukat, hogy visszatérnének a 2015-ben megkötött JCPOA-hoz, ismertebb nevén az iráni atomegyezményhez. Ennek értelmében az USA enyhíti a gazdasági szankciókat Iránnal szemben, akik cserébe korlátozzák a saját atomprogramjukat.

A megállapodást még a republikánusok nyomására Donald Trump rúgta fel azáltal, hogy nagyon súlyos szankciókat vetett ki Teheránra, amivel sikerült megbénítaniuk Irán gazdaságát és fizetőeszközét. Irán cserébe szintén megszegte a megállapodást, és folytatták a nukleáris programjuk fejlesztését és az urániumdúsítást.

Teherán azt követeli, hogy előbb az amerikai szankciókat oldják fel, és akkor fognak tárgyalóasztalhoz ülni, Biden csapata pedig kijelentette, hogy egészen addig nem hajlandók enyhíteni a szankciókon, ameddig Irán nem hagy fel az atomegyezmény megsértésével, köztük az urániumdúsítással, urániumfém gyártásával és az ENSZ megfigyelőinek ellehetetlenítésével.

Soltvedt szerint Irán folyamatosan növekvő rakétakapacitása rendkívül komplikálttá teheti a Biden-kormány számára a JCPOA-hoz való visszatérést, ám fontos megjegyezni, hogy Teherán éppen ezen kapacitás fitogtatásával próbálja kompenzálni, hogy nincs túl fejlett légierejük a regionális szomszédokhoz – Izraelhez és az Egyesült Arab Emírségekhez – képest.