Dollár
392,71 Ft
Euró
406,85 Ft
Font
471,67 Ft
Bitcoin
16,899 $

Megjöttek az első eredmények a Johnson & Johnson egydózisos oltásának tömegtesztjeiről

not image

Kolláth Benjámin

2021. január 29. - 14:45

A J&J egydózisos oltásai a jelenleg is zajló tömegtesztek alapján 85%-ban segítenek a komoly koronavírusos betegségek kialakulásának megelőzésében.

Az egészségügyi óriáscég, a Johnson & Johnson által fejlesztett egydózisos koronavírus-vakcina 85%-ban véd a súlyos betegség kialakulásától, írja a Sky a cég közleményére hivatkozva. A több országban folytatott tömeges tesztek alapján emellett a közepesen súlyos tünetek ellen 66%-ban hatékony.

Soron kívül A Bizottság támogatja, hogy Magyarország megkapja a helyreállítási alap pénzeit

Dr. Mathai Mammen, a J&J vakcinafejlesztő részlegének kutatási vezetője elmondta: „A lényeges megbetegedés ellen 85%-os védelmet nyújt a vakcina, lényeges alatt azt értjük, ami miatt orvoshoz kell fordulnia az embernek.”

„Nagyon jó hatékonysági adataink vannak és a korcsoportok között nincs nagy különbség, a fiatalok és a nagyon öregek között sincs nagy eltérés. Rasszok és etnikumok között is ugyanolyan hatékony az oltás. Ez a vakcina mindenkié.”

Helyszíntől függően változtak ezek a számok, az Egyesült Államokban 72%-ban volt hatásos a súlyos fertőzések ellen, míg Dél-Afrikában, ahol egy könnyebben terjedő variánssal kellett küzdenie, csak 57%-ban.

A J&J oltóanyagának előnye, hogy sima hűtőben tárolható és olcsóbb, mint legtöbb társánál, így könnyebb a tárolása és a terjesztése – ebben az AstraZeneca vakcinájával vetélkedik. Amellett, hogy az eredményeket gyógyszerengedélyeztető hatóságoknak is elküldik, tovább folytatják a teszteket.

A brit kormány már előre megrendelt belőle 30 millió dózisra elegendőt, így ez lehet a másik új oltóanyag, amely a piacra kerül a Novavax oltása mellett, amely hamarosan megkaphatja az engedélyeket, legalábbis a szigetországban.